Kara z UFG współwłaściciel z darowizną

• Autor wątku Autor wątku Vidar567
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

Vidar567

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam,

Współwłaścicieli było dwóch:
Ja (Pan X), oraz druga osoba z rodziny (Pan Y).
Przyszedł czas iż chciałem, aby samochód był już całkowicie na mnie.
10 lutego został darowany mi pojazd czyli ze stanu współwłaściciela stałem się właścicielem (z mojego punktu widzenia, cały czas jestem właścicielem samochodu i przed 10 lutym również nim byłem, tylko przejąłem tak jakby udział Pana Y.

Od 2 lutego nie było opłaconego OC, dopiero 15 marca obudziłem się, że go nie ma i od razu opłaciłem.
Znany schemat przyszło zawiadomienie o zapłacie natomiast w dwóch egzamplarzach.
Dla Pana Y za karę od 2 lutego do 15 marca (lub od 2 lutego do 10 lutego nie jestem pewieN) za brak opłaconego OC.
Dla mnie Pana X od 2 lutego do 15 marca za brak opłaconego OC.

Jedna kara za Pana Y została opłacona i byłem przkekonany, iż jest to po prostu pomyłka i kara została nałożona podwójnie.
Zgodnie z art. 31 ust.3 ustawy o ubezpieczeniach zdrowotnych:

W razie przejścia lub przeniesienia prawa własności pojazdu mechanicznego zarejestrowanego, którego posiadacz wbrew obowiązkowi nie zawarł umowy ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych, posiadacz, na którego przeszło lub zostało przeniesione prawo własności jest obowiązany zawrzeć umowę ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych w dniu przejścia lub przeniesienia prawa własności pojazdu mechanicznego, ale nie później niż z chwilą wprowadzenia pojazdu mechanicznego do ruchu. Jeżeli nastąpiło przeniesienie posiadania pojazdu mechanicznego zarejestrowanego bez przejścia lub przeniesienia prawa własności tego pojazdu, a dotychczasowy posiadacz pojazdu wbrew obowiązkowi nie zawarł umowy ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych, kolejny posiadacz pojazdu jest obowiązany zawrzeć umowę ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych w dniu wejścia w posiadanie tego pojazdu, ale nie później niż z chwilą wprowadzenia pojazdu mechanicznego do ruchu.

Tylko ja tego samochodu nie kupiłem, nie stałem się nowym właścicielem tylko kontynuowałem swoją historię jakie właściciel samochodu teraz z pełnym udziałem.
Jak mogę argumentować w rozmowię z UFG, aby znieśli mi jedną karę...

Dla abstrakcji tej sytuacji:

Jeśli wychodzę z domu o 15:00 i wracam o 21:00, to nie ma mnie w domu od 15:00 do 21:00, a nie tak Państwo z UFG rozdzielają sobie czas nie ma mnie od 15:00-17:00 oraz od 17:00-21:00, więc nie było mnie w domu dziś 2 razy, z mojej perspektywy to jest żart.

Fakty są takie:
  • samochód nie miał opłaconego ubezpieczenia od 2 lutego do 15 marca
  • ze współwłaściciela zmieniłem się we właściciela
  • jeśli kara jest nałożona na właścicieli samochodu, powinna być rozłożona na pół czyli: od 2 lutego do 15 marca samochód nie był ubezpieczony, więc 5000 podzielone na 2 = 2500 na osobę, dlaczego więc nakładają 5000 na Pana Y oraz 5000 na Pana X?
  • rozumiem, gdyby wcześniej był inny lub wielu właścicieli/współwłaścicieli ->po zakupie jest nowy właściciel i wtedy art.31 ust.3 ma sens i zgodziłbym się na podwójną karę, ale nie w tym szczególnym przypadku

Bardzo proszę o pomoc i jeśli ktoś miał podobną sprawę proszę o informację.
Nie mam 12k, żeby płacić za samochód warty 5000:C: )

*Dodatkowo, sprawę próbuję rozwiązać już od roku, na poczatku osoba prowadząca sprawe olała mnie, nie odpisala na żadną moją wiadomość i pokryjomu wysałała zawiadomienie do US o zajęcia konta bankowego...
*Sprawe kieruję do kierownictwa oraz dyreckji UFG.

Ostatnia edycja:
Fakty są takie, że jako współwłaściciel ma obowiązek również dopilnować by OC było zapłacone w terminie
Za obowiązek zawarcia umowy ubezpieczenia OC solidarnie odpowiadają wszyscy współwłaściciele pojazdu. Oznacza to, że ubezpieczyciel może domagać się zapłaty składki od wszystkich, którzy są posiadaczami samochodu. Jeśli składka nie będzie opłacona, to wówczas ubezpieczyciel może rozpocząć postępowanie windykacyjne i próbować uzyskać zapłatę od wszystkich posiadaczy.

Jedynie co można ugrać to wysokość drugiej kary, czyli od 2 do 10 lutego jak był jeszcze współwłaścicielem to będzie około 3010 zł. Przedłożyć papiery do UFG z przeniesieniem własności to tamta kara się zmniejszy.

Nic nie ugrasz niestety wioęcej, trzeba karę opłacić. Jedynie, co do UFG to możesz napisać z prośbą o rozłożenie o raty tej kary.

I dziwne, że nie wiedziałeś OC bo to się sprawdza+najczęściej miesiąc przed zaczynają wydzwaniać

TyperekS napisał:
I dziwne, że nie wiedziałeś OC bo to się sprawdza+najczęściej miesiąc przed zaczynają wydzwaniać
Dla mnie też jest to dziwne. A kary powinne być dwie. Jedna od 2 do 10 i druga od 10 do 15. Pierwszą karę solidarnie a drugą osobiście

Czy argumentem nie jest fakt, iż cały czas niezmiennie byłem właścicielem pojazdu? Nie jestem w sytuacji, w której kupiłem samochód wczesniej nie beda jego wlascicielem.

Edytuję:
udało się wycofać drugą karę.
Dziękuje za wszelkie opinie.

Ostatnia edycja:
Powrót