Kara z UFG

• Autor wątku Autor wątku gapaaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gapaaa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam.
Otrzymałem kara z UFG za brak ciągłości w ubezpieczeniu do którego sam doprowadziłem przez głupi mój bład. Mianowicie gdy kończyła się polisa na motocykl na dwa tygodnie przed jej zakończeniem wykupiłem nową na kolejny rok. I do tego czasu byłoby wszystko dobrze gdybym na trzy dni przed zakończeniem trwającej polisy sam bym jej nie wypowiedział. Skorzystałem z formularza online i zamiast wybrać wypowiedzenie z końcem okresu wybrałem z dniem złożenia wniosku. I pytanie czy mogę się z tego jakoś wybronić? Dziękuje za wszelkie podpowiedzi.

wniosek o wycofanie wypowiedzenia do tego ubezpieczyciela, ktoremu wypowiedziales? jakby sie udalo wycofac, to zaswiadczenie o ciaglosci wziac i wyslac do UFG

Wypowiedziana polisa to zapewne nabywcy lub automatyczne wznowienie, jeśli taka polisa została wypowiedziana skutecznie to raczej nie da się wycofać wypowiedzenia, zaświadczenia o ciągłości też nie będzie bo najprawdopodobniej nowa została zawarta z terminem końca starej, a poprzednia się rozwiązała z dniem wypowiedzenia przez co nie trwała do końca i będzie "dziura" w ubezpieczeniu.

Co to była za polisa, że mogłeś ją wypowiedzieć z dniem złożenia wypowiedzenia? Normalnej rocznej polisy nie da się tak wypowiedzieć.

Witam,

Dziękuję za podpowiedź - sprawa zakończyła się pomyślnie. PZU anulowało mi wypowiedzenie umowy i dopłaciłem 2 zł za "okres bez polisy". Po przesłaniu dokumentów do UFG i 3 miesiącach!!!! oczekiwania anulowało mi karę.

Pozdrawiam,

super, A podzielisz się jak to zalatwiłeś w PZU ? wniosek do PZU o wycofanie wypowiedzenia wysylales? czy w placowce PZU ?

Rozmawiałem z centralą PZU i tam wysyłałem pismo.

Powrót