Kara za brak OC z 2016 roku.

• Autor wątku Autor wątku Maciek1995b
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Maciek1995b

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.

Kupiłem motocykl w 2015 roku.
W 2016 już nie miałem ochoty nim jeździć, to po prostu nie dla mnie, więc poszedłem do ubezpieczalni zrezygnować z ubezpieczenia. Motocykl cały czas, aż do dzisiaj stoi w piwnicy. Podobno muszę zapłacić jakąś karę...

1. Czy kara się kumuluje? Jeśli nie płaciłem od 2016 roku, aż do dzisiaj? Są jakieś odsetki?

2. Dlaczego muszę płacić za OC, skoro motocykl nie jest w użyciu? Jak mogę wziąć udział w wypadku na motocyklu i spowodować szkody, jak nie korzystam z tego pojazdu?

Proszę o jakieś proste wyjaśnienie.

1. 750zł łącznie
2. Takie jest prawo i pojazd ktory jest zarejestrowany musi miec ubezpieczenie.

Regand napisał:
1. 750zł łącznie
2. Takie jest prawo i pojazd ktory jest zarejestrowany musi miec ubezpieczenie.

Dziękuję za odpowiedź. Czyli nie powinno być żadnych dodatkowych kar, typu odsetki lub sprzedaż długu do komornika albo windykacji? Ja żadnych pism nie dostałem, ale w tym zabawnym kraju wszystko jest możliwe, może po prostu czekają i nabijają odsetki...

Regand nie napisał że dostaniesz jeszcze za 2017, 2018, 2019

"Ja żadnych pism nie dostałem, ale w tym zabawnym kraju wszystko jest możliwe, może po prostu czekają i nabijają odsetki..."
Uwielbiam takie wpisy. Wyjedź do kraju, który nie jest śmieszny, ale to będzie egzotyczna wycieczka, bo w większości krajów cywilizowanych obowiązek posiadania OC istnieje. Np. w takich wychwalanych przez wszystkich Niemczech można za brak OC trafić na rok do więzienia. Powodzenia.
A co do OC. Wiesz ilu Polaków tłumaczyłoby się, że nie używa pojazdu, ale i tak by nim jeździło, gdyby w takiej sytuacji OC nie było obowiązkowe?

Powrót