Kara za brak ważnego OC

• Autor wątku Autor wątku Lukaszschwenk93@wp.p
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lukaszschwenk93@wp.p

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, w styczniu poprzedniego roku kupiłem samochód od znajomego znajomego. Nie otrzymałem polisy ale na umowie kupna-sprzedaży była informacja że OC ważne jest do 02.04. Kiedy pod koniec marca chciałem ubezpieczyć samochód okazało się że nastąpiła pomyłka w umowie i polisa była ważna ale do 04.02. Otrzymałem dzisiaj karę z UFC za brak ważnego OC ponad 14 dni. Czy jest szansa odwołania się skoro dane na umowie są błędne i nieświadomie spóźniłem się z opłatą?
Pozdrawiam

Szansa nikła na sukces, ale warto spróbować nic nie kosztuje odwołanie

Kontrolę przeprowadzono w ubiegłym roku, a wezwanie do zapłaty przyszło dopiero teraz? UFG może nakładać kary tylko za bieżący rok, którym była kontrola, z tym że chyba na zawiadomienie ma aż 3 lata...

no, a nie otrzymał Pan druku polisy OC lub takiego swistka na którym są terminy ubezpieczenia? Nie spojrzał Pan na to? warto dbać o swoje interesy.

Kontrolę przeprowadzono w ubiegłym roku, a wezwanie do zapłaty przyszło dopiero teraz? UFG może nakładać kary tylko za bieżący rok, którym była kontrola, z tym że chyba na zawiadomienie ma aż 3 lata...

Z jakich przepisów wynika powyższe? Roszczenia przedawaniają się z upływem trzech lat.

Brak OC przez kilka lat – jak wysoka będzie kara? Wymaga uściślenia! Kara może być nałożona za KAŻDY rok kalendarzowy, w którym nie było OC. Warunkiem jest, że w danym roku kontrola była przeprowadzona. Jeżeli ktoś nie płacił OC przez kilka lat, może na przykład dostać dziś pismo o kontroli za bieżący rok, w kolejnych miesiącach za ubiegłe lata. To dlatego, że UFG ma aż 3 lata na wysłanie powiadomienia o stwierdzeniu przerwy (mówi o tym Art. 92 ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych).

Znalazłem taką wypowiedź jednej z firm ubezpieczeniowych. Czy tu ktoś pomylił fakty?

Raczej nie licz na uniknięcie kary, ten zapis w umowie raczej cię przed niczym nie ochroni. Po kupnie auta przepisałeś polisę na siebie? Pewnie nie, bo wtedy byś się dowiedział o rzeczywistej dacie jej końca...

Powrót