FreeG napisał:
- Jestem dumny, że jestem czarny.
- Tak trzymaj kolego, wspieramy Cię!
- Jestem dumny, że jestem biały.
- Pieprzony rasista!
Logika na poziomie studzienki kanalizacyjnej.
Oceny obu powyższych twierdzeń są właściwe i nie ma w tym nic nielogicznego. Skoro tego nie rozumiesz pozwól że studzienka kanalizacyjna wyjaśni Ci to łopatologicznie.
Interpretacja słów to nie tylko bezmyślne odczytywanie znaczenia wyrazów ale odnajdywanie znaczenia w kontekście wiedzy ogólnej, historycznej, uwarunkowań społecznych które wszyscy znamy. Każdy z nas wie czym był rasizm w latach jego świetności.
Zakładał wyższość białej rasy, niższość czarnej, która przez to było gnojona, upokarzana, krzywdzona. Czarnego uważano za kogoś gorszego i nie mówię tylko o pozbawieniu praw wyborczych ale o takich sytuacjach że jak jego dziecko zachorowało to go no nawet nie przyjęto do szpitala. W aspekcie założenia, że rasa biała jest "lepsza" tekst "jestem dumny z bycia białym" zdaje się ta tezę potwierdzać, dlatego jest rasistowski.
Natomiast nikt nigdy nie uważał czarnej rasy za "lepszą", dlatego tekst "jestem dumny z bycia czarnym" nie jest tekstem, który potwierdza tezę, o którą opierał się rasizm. Dlatego nie będzie to tekst rasistowski. Moim zdaniem tekst ten jest pewnego rodzaju obroną przed rasizmem, dlatego właśnie powiem takiej osobie "trzymaj się kolego, wspieramy cię"
Jeżeli nadal tego nie rozumiesz opisze Ci to na bardziej zrozumiałym przykładzie:
Jeżeli mężczyzna będzie chodził w koszulce z napisem:
"LUBIE GWAŁCIĆ KOBIETY" - wywoła to negatywna reakcję społeczną,
ale jak kobieta będzie nosiła koszulkę z napisem:
"LUBIE GWAŁCIĆ MĘŻCZYZN" - wywoła to uśmieszek na twarzy i kolejkę adoratorów
Dlaczego ? Bo odczytujemy te słowa kontekście ogólnej wiedzy (uwarunkowania społeczne, historia). Czy tutaj również logika osiąga poziom studzienki kanalizacyjnej ? A przykład jest identyczny jak różnica pomiędzy słowami białego i czarnego o dumie ze swojej rasy, które byłeś uprzejmy sobie przeciwstawić.
Twoje porównanie to spłycenie tematu a wniosek jest powierzchowny, wyciągnięty bez głębszej analizy. To jest forum prawne, od którego użytkowników można by wymagać czegoś więcej. Ludzie myślcie !!!
Jeszcze raz powtórzę, że pomiędzy człowiekiem czarnym a białym nie ma różnic, o których można by powiedzieć że jest się z nich dumnym. Dlatego tekst ten wyraźnie nawiązuje do założeń rasizmu. Uważam go za rasistowski. Jeżeli ktoś uważa inaczej to niech przytoczy jakiej sensowne argumenty a nie pisze bzdury że murzyni mieszkają w domach z kału.