kara za gwałt

• Autor wątku Autor wątku moni0305
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Są szanse na to, że materiał biologiczny(sperma, włosy łonowe) zostanie zabezpieczony. Nie tylko bielizna może zawierać ślady, ale także spodnie, bluzka, etc.
Jak zostaną skazani, to od 3 lat wzwyż. Przy czym wątpię, aby zapadł wyrok minimalny.
Ile lat mają gwałciciele?

Jeden ma 20 lat ,drugi trochę ponad 20(ma żonę i 3 dzieci)

Proszę mi napisać ,bo wyczytałam gdzieś ,że mogą oni przebywać w areszcie od 5 do 30 dni. Co będzie jeśli minie te 30 dni-czy oni wyjdą na wolność?
Wątek zaczęłam na poprzedniej stronie. Proszę o przeczytanie i udzielenie mi odpowiedzi ,bo ja tego wszystkiego nie obejmuję.

Ostatnia edycja:
Tymczasowe aresztowanie(środek zapobiegawczy) może trwać trochę dłużej. Można poczytać o tym w sieci.

Witam. Ile może grozic mojemu byłemu partnerowi za 2 krotny gwałt na mnie. do tego dochpdzi znęcanie się nad rodzina i straszeniem ze mnie zabije. Sprawa jest w prokuraturze ale tlko za znęcanie się nad rodzina nie zeznałam na policji ze mi to zrobil. cz jak zeznam to w sadzie to będzie to brane pod uwagę? Dodam ze był już karany za pobicie i kradziesz siedział 6 lat. Z góry dziekuje za odpowiec choć nie wiem dz na dobrm forum zadałam moje pytanie.

elcia80 napisał:
Witam. Ile może grozic mojemu byłemu partnerowi za 2 krotny gwałt na mnie.

W zależności od kwalifikacji zagrożenie karą masz podane w stosownym artykule kodeksu karnego.

Art. 197 kodeksu karnego:

§ 1. Kto przemocą, groźbą bezprawną lub podstępem doprowadza inną osobę do obcowania płciowego, podlega karze pozbawienia wolności od lat 2 do 12.
§ 2. Jeżeli sprawca, w sposób określony w § 1, doprowadza inną osobę do poddania się innej czynności seksualnej albo wykonania takiej czynności, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.
§ 3. Jeżeli sprawca dopuszcza się zgwałcenia:
1) wspólnie z inną osobą,
2) wobec małoletniego poniżej lat 15,
3) wobec wstępnego, zstępnego, przysposobionego, przysposabiającego, brata lub siostry,
podlega karze pozbawienia wolności na czas nie krótszy od lat 3.
§ 4. Jeżeli sprawca czynu określonego w §1–3 działa ze szczególnym okrucieństwem, podlega karze pozbawienia wolności na czas nie krótszy od lat 5.

Zasady wymiaru kary i środków karnych - Rozdział VI kodeksu karnego

Powrót