Kara za jazdę bez biletu

• Autor wątku Autor wątku elajla92
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

elajla92

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dostałam w Dreźnie karę w wysokości 40 euro za przejazd autobusem bez biletu. Czy płacić karę? Czy ulegnie ona przedawnieniu? Przeciez nie będzie mnie chyba śledzic międzynarodowa policja...:o

Nie ulegnie i jak nastepnym razem przyjedziesz do Niemiec, to sie przekonasz

Podbijam pytanie i proszę o rzetelniejszą odpowiedź.
Zostałam dwa razy złapana na jazdę bez biletu w berlińskim metrze, każda kara po 40 euro. Obecnie mandaty wynoszą razem ok. 200 euro, a sprawę przekazano prawnikowi - przynajmniej listy przychodzą do Polski z jakiejś kancelarii. Dodam, że listy bez pokwitowania.
Czy mogą mi wytoczyć międzynarodowy proces?

W najgorszym dla Ciebie wypadku nie będą Ci wytaczać jakiegoś "międzynarodowego procesu", lecz złożą wniosek w sądzie niemieckim o wydanie tzw. nakazu zapłaty (Mahnbescheid=nakaz zapłaty; podobny jak w Polsce). Sąd niemiecki wyda taki nakaz zapłaty (Mahnbescheid), i jeśli się on uprawomocni, wyślą go do egzekucji komornikowi w Polsce, który zapuka do Twych drzwi, i jeśli będzie kulturalny, to najpierw powie Ci "Dzień Dobry!".

Dziękuję. Nie mieszkam już pod adresem, na który przychodzą listy. Mieszkam za granicą (nie w Niemczech). Czy jeśli się wymelduję nadal komornik może mnie dosięgnąć?

Na pewno będą mieli problemy z doręczeniem Ci sądowego nakazu zapłaty, co spowoduje, że taki nakaz nie będzie mógł być wydany i jako prawomocny przekazany do egzekucji.

Powrót