Kara za nierozliczenie sie!! POMOCY

• Autor wątku Autor wątku Shullio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Shullio

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Dokładnie chodzi mi o CIS i Selfemployed.
Czy jest jakaś kara jeśli ja sie nie rozliczyłem z podatku?? i nie zamknąłem CIS Card. Bo jesli dobrze pamiętam to w Anglii jest tak ze za CIS trzeba płacić a ja przerwałem to i chciałbym wiedzieć czy teraz jak pojadę czy mnie nie zamkną lub czy nie będą mnie ścigać!!

Jęszcze jedno odnośnie rozliczenia nie umiałem sie skontaktować z firmą w ktorej pracowałem a oni nie dali mi żadnego świstku odnośnie rozliczenia...

Prosze o pomoc bo nie wiem co mam robić czy mogę tam jechać !!

Kara za nie rozliczenie dzialalnosci to 100f za kazdy rok - nie bój sie , nie zamkna Ciebie za to :)) Jat wrocisz to mozesz rozliczyc zalegly okres i dalej prowadzic dzialalnosc badz ja zamknac. Dzialalnosc przedewszystkim rozliczasz na podstawie rachunkow lub wyciagow bankowych.

No ale wlasnie problem jest w tym ze ja nie mam zadnych dokumentów ktore mogą pomóc mi w rozliczeniu sie z nimi.:(
Czy w tym momencie polega to na rozliczeniu tym o ktorym wspomniałaś, że na zasadzie wyciagow bankowych.?? A jesli tak to gdzie powinienem się zgłosić żeby się rozliczyć??

Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam:winko:

A jeszcze jedno czy ktoś wie jak wygląda sprawa nie uregulowanego CIS?? Bo wiem że mi przyszło od nich zaraz przed moim wyjazdem że mam zapłacić ileś tam GB ale nie zpłaciłem;/

Pozdrawiam

za CIS sie nie placi :)) jest to wlasnie rozliczenie z podatku raz na rok - chyba , ze masz na mysli skladki na NIN, wowczas nalezy wplacic im zalegle skladki jak dostawales listy od nich i je zachowales to masz tam wyjasnione w jaki sposob nalezy dokonac platnosci, aby sie rozliczyc nalezy zglosic sie do biura ksiegowego lu HM & Custom

Dziękuję Eliss za te rady! i objaśnienia!!
A jeszcze jedno pytanie zadam..CO mam zrobić jeśli nie posiadam żadnych papierów:/? czy da sie jakkolwiek rozliczyć jeśli nie umiem znaleść nazwy firmy itp. !! to mnie właśnie najbardziej zastanawia!! bo powiedzmy że będę musiał zapłacić im zaległości i będzie tego np 300 Funtów ale co dalej skoro ja nie będę rozliczony za tamten okres podatkowy bo nie mam zadnych namiarów na poprzednie firmy z jakimi współpracowałem:(...

pozdrawiam

o rany - tlumaczylam Ci , ze rozliczasz sie na podstawie platnosci jakie miales wplacane na konto to co kontraktor powinien dac Tobie to jest to monthly statement and deduction ewentualnie roczny - jest tam przedewszystkim suma jaka kontraktor odprowadzil zaliczke na poczet Twojego podatku - powinienes wiedziec czy miales potracany podatek czy tez nie - jak pojdziesz do ksiegowego to On juz bedzie wiedzial co ma robic Tobie jest potrzebny tylko UTR number.

A co to jest ten UTR No.?? bo nie mam pojęcia ! szczerze mówiąc to mało orientuję się w tych sprawach ;/

Czyli jeśli dobrze cie zrozumiałem nie potrzebuje żadnych papierów od tej firmy tylko wystarczy wykaz dochodów z banku tak?? bo już sie w tym zamieszałem :O

TAK. , pod warunkiem , ze wiesz czy odprowadzali za Ciebie zaliczke na podatek - bo ksiegowy/a nie bedzie wiedziec czy to odliczyc czy tez nie a to zawsze 20 % UTR jest to numer podatkowy dostales go jak zarejestrowales dzialalnosc jezeli bylo to w czasach kiedy wydawali jeszcze karty CIS to bedziesz mial ten numer na karcie - bez koncowki 101.

rozumiem . czyli jesli odprowadzali (bo Pamiętam że odprowadzali )to znaczyłoby że przysługuje mi zwrot ...jesli oczywiscie nie przekroczyłem jakiejś tam kwoty.tak??

tak :) i byc moze zwrot pokrylby koszt kary - mam nadfzieje,ze zbierales rozne rachunki potrzebne do odliczen .

Powrót