Kara za opłatę dodatkową za jazdę bez biletu - reklamacja

• Autor wątku Autor wątku pawel159
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pawel159

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Dzień dobry,
niecały miesiąc temu kontrolerzy MPK nałożyli na mnie opłatę dodatkową za jazdę bez biletu. Na opłacie widniała informacja, iż w ciągu 3 miesięcy można napisać reklamację jeśli nie zgadzam się z nałożoną karą. 31 maja napisałem taką reklamację opisując całą zaistniałą sytuację oraz wskazując na braki technologiczne w systemie kontroli biletów. W reklamacji poprosiłem o zwrot niesłusznie naliczonej mi opłaty dodatkowej. Niestety reklamacji nie napisałem na jakimś gotowym formularzu tylko po prostu opisałem ją słownie. Jeśli dobrze policzyłem to wczoraj minął okres 14 dni, w którym to MPK/ZTM powinno ustosunkować się do mojej reklamacji ale tego nie zrobiło. I teraz moje pytanie: czy moja reklamacja napisana w sposób opisany powyżej jest ważna, a jeśli tak to czy mogę wysłać dzisiaj do MPK wiadomość, w której napiszę, że skoro minął termin na odpowiedź to powinni mi zwrócić pieniądze? Ewentualnie aby przyspieszyć ten proceder mogę napisać o jakichś odsetkach czy czymś takim (nie chcę ich naliczać tylko dostać pieniądze w sensownym czasie)?
Dodam, że po wysłaniu reklamacji otrzymałem wiadomość, że została ona przyjęta i że odpowiedzą w ciągu 30 dni (moim zdaniem powinni się stosować do prawnie ustalonych 14 dni).
Pytam ponieważ chcę jak najszybciej zakończyć tę sprawę bo nie dość że musiałem zapłacić niesłuszną karę wynikającą z braków technologicznych MPK/ZTM to jeszcze wyszedłem w tramwaju na jakiegoś złodzieja...
Z góry dziękuję wszystkim za pomoc

W Twoim kalendarzu od 31 maja już minęło 30 dni?

I teraz moje pytanie: czy moja reklamacja napisana w sposób opisany powyżej jest ważna, a jeśli tak to czy mogę wysłać dzisiaj do MPK wiadomość, w której napiszę, że skoro minął termin na odpowiedź to powinni mi zwrócić pieniądze?
Przejazd to nie towar konsumencki - nie obowiązuje zasada, że spóźnienie się z odpowiedzią na "reklamację" opłaty dodatkowej powoduje uznanie roszczenia.

niecały miesiąc temu kontrolerzy MPK nałożyli na mnie opłatę dodatkową za jazdę bez biletu
Nie widzę powodów, by mieli zatem uznawać Twoje roszczenia.

Myślałem, że 14 dni to 14 dni bez względu na rodzaj reklamacji. Sami życzyli sobie aby napisać reklamację dlatego sądziłem, że powinni odpowiedzieć w ciągu 14 dni ale jak widać myliłem się.
Czyli tak naprawdę muszę czekać aż zdecydują, że chcą odpowiedzieć tak?

Ale gdzie masz określony termin 14 dni?
Jeśli w ciągu 30 dni nie otrzymasz odpowiedzi, uważam, że możesz się cieszyć.

Ustawowy termin odpowiedzi na reklamację wynosi 14 dni czy się mylę?

Powrót