Kara za posiadanie niebezpiecznego przedmiotu

• Autor wątku Autor wątku mia100wa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mia100wa

Użytkownik
Odpowiedzi
47
Do zaplacenia jest kara za posiadanie noza typu "motyl". W ciagu 2 tygodni mozna sie odwolac. Jakich argumentow uzyc? Czy prosic o pomoc prawnika, czy tez probowac rozwiazac problem samodzielnie?
P.S. Czy musze dodawac, ze "bron" nigdy nie byla i nie miala byc w uzyciu..?

Pewnie dostałeś Strafbefehl z prokuratury. Jeżeli się odwołasz, dojdzie do ustnej rozprawy. Chyba że ograniczysz odwołanie do wysokości Tagessatzu argumentując, że zarabiasz mniej i dlatego powinien być niższy. Wtedy sąd może obniżyć wysokości także bez rozprawy, jeżeli się na to zgodzisz. Zawsze dobrze jest mieć obrońcę, bo tylko on ma prawo do wglądu do akt sprawy. Z drugiej strony nie ma szans na obrońcę z urzędu w tej sprawie, będziesz musiał więc adwokatowi sam z góry zapłacić.

Wlasciwie tylko i wylacznie o to mi chodzi. Uwazam, ze wysokosc kary jest nieadekwatna do szkodliwosci czynu. Ten noz znajdowal sie w skrzynce z narzedziami, byl wozony od kilku juz lat i od czasu do czasu uzywany do krojenia chleba... No ale prawo zabrania w ogole posiadania nozy o ostrzu dluzszym niz 8 cm i otwieranych przy pomocy jednej reki. Nie chce dyskutowac z przepisami, chce nie musiec placic 1200 € plus koszty!

Widze, ze nic sie nie dzieje, wiec dodam jeszcze, ze place ubezpieczenie Rechtschutz, jednak do tej pory nie bylo potrzeby z niego korzystac, wiec tak naprawde nie mam pojecia, jak dziala. Czy przed wizyta u adwokata nalezaloby zadzwonic do ubezpieczalni? Czy moze juz w kancelarii przedstawic jakis dokument potwierdzajacy ubezpieczenie?
Jest tu na forum kilka osob faktycznie obeznanych z niemieckim prawem, bedacych w stanie pomoc, podpowiedziec... Prosze, odezwijcie sie. Wciaz mam 2 tygodnie, ale czas biegnie szybko. A sprawy nie moge "olac", bo zwyczajnie nie jestem w stanie zaplacic takiej sumy!

Rechtsschutzversicherung płaci za obronę w sprawach karnych zazwyczaj tylko w przypadkach nieumyślnego dokonania czynu. Ale są też wyjątki, na pierwszej rozmowie z adwokatem, możesz poprosić o sprawdzenie, czy ubezpieczenie pokryje koszty (Deckungszusage). Nie jest też tak, że adwokat bierze za "Dzień dobry" już 190 EUR, umów się na rozmowę i poproś o ofertę.

I jeszcze jedna sprawa: Nikt nie oczekuje, że zapłacisz karę w całości na raz. Zawsze można złożyć wniosek o rozłożeniu kary na raty. Wniosek składa się do prokuratury po uprawomocnieniu wyroku.

Tak, wiem. Niemcy sa pod tym wzgledem bardzo ugodowi i chetnie ida na reke. Ale ja juz w ten sposob place podatek za 2008 r., niedoplate za energie i jeszcze kilka rat w miesiacu mam do zaplacenia. Wiec takie rozwiazanie mnie nie satysfakcjonuje, choc, jesli nie bedzie wyjscia, poprosze i prokurature o rozlozenie tej kary na raty...

Powrót