Kara za przemieszczenie rzeczy ruchomej

• Autor wątku Autor wątku Atech
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Atech

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam. Chcę podpisać umowę najmu na lokal biurowy w budynku hotelowym. Mam zastrzeżenia co do jednego punktu cyt"
§ 6.

1.Najemca nie może – bez uprzedniej pisemnej zgody Wynajmującego – umieszczać w Budynku (poza Przedmiotem Najmu) jakichkolwiek rzeczy ruchomych jak również przemieszczać rzeczy ruchomych znajdujących się w Budynku (poza Przedmiotem Najmu). Powyższe dotyczy w szczególności umieszczania jakichkolwiek rzeczy ruchomych w świetle ciągów komunikacyjnych Budynku.
2.Naruszenie przez Najemcę obowiązków, o których mowa w ust. 1 lub 2 lub w § 5, uprawnia Wynajmującego do obciążenia Najemcy karą umowną w kwocie 20.000,00 PLN (słownie: dwadzieścia tysięcy złotych). Wynajmujący ma prawo zarachowania wszelkich kwot świadczonych mu przez Najemcę lub w jego imieniu w pierwszej kolejności na poczet zastrzeżonej powyżej, należnej mu od Najemcy kary umownej. "

Wysłałem maila z zapytaniem:
cyt"Prosze o wyjaśnienie o jakiego typu rzeczy ruchome chodzi w paragrafie 6-tym. Czy np. jeżeli oczekujący na mnie gość przestawi sobie krzesło pod moje drzwi, czy za taki czyn grozi kara 20 000ł?"

Otrzymałem odpowiedź:
cyt"Co do pytania: - Tak. Oczywiście w praktyce, nie będzie to miało zastosowania - nie mamy w tym żadnego interesu. Jednak nie ma innej formuły, która zabezpieczałaby nas przed sytuacją, w której najemca ustawi w poprzek korytarza np. pianino i wyjedzie."

Trochę to ryzykowne moim zdaniem. Jaki inny zapis zaproponować?

Dziękuję.

Uważam, że kara umowna jest niedopuszczalna.
Kara umowna jest naprawieniem szkody wynikłej z niewykonania lub nienależytego wykonania zobowiązania niepieniężnego.
Proponowałbym sprecyzować ten punkt, dodałbym bez zgody Wynajmującego.
Poza tym modyfikacja powinna polegać na tym, że Wynajmujący usunie ruchomości na koszt Najemcy.
Co jeśli będzie chciał Pan umieścić reklamę lub krzesła? To też są rzeczy ruchome. Co jeśli zostawi Pan tam torbę? Paczkę chusteczek?
Oczywiście nie wiem co znajduje się w §5.

Poza tym zgodnie z wyrokiem Sądu Apelacyjnego w Warszawie
z dnia 14 grudnia 2005 r. I ACa 1114/2005 kara umowna nie może być rażąco wygórowana. Miernikiem, który pozwala ocenić czy umówiona kara jest rażąco wygórowana może być rozmiar szkody doznanej przez wierzyciela, jeśli taką szkodę poniósł.

I kolejne pytanie jaką szkodę ma ponieść Wynajmujący z tego, że zostawi Pan ruchomość poza lokalem?

[cytat="Mrcn"]Co jeśli będzie chciał Pan umieścić reklamę lub krzesła? To też są rzeczy ruchome.[/cytat]

Jak wyżej napisałem zadałem takie pytanie i otrzymałem odpowiedź, że taka kara może mnie i za to spotkać.
Cyt."Wysłałem maila z zapytaniem:
cyt"Prosze o wyjaśnienie o jakiego typu rzeczy ruchome chodzi w paragrafie 6-tym. Czy np. jeżeli oczekujący na mnie gość przestawi sobie krzesło pod moje drzwi, czy za taki czyn grozi kara 20 000ł?"

Otrzymałem odpowiedź:
cyt"Co do pytania: - Tak. Oczywiście w praktyce, nie będzie to miało zastosowania - nie mamy w tym żadnego interesu. Jednak nie ma innej formuły, która zabezpieczałaby nas przed sytuacją, w której najemca ustawi w poprzek korytarza np. pianino i wyjedzie."

co do par. 5-go to jest tam mowa o tym , że nie mogę sam robić:"Żadnego rodzaju zmiany, przebudowy, adaptacje, wymiany, ulepszenia lub inne prace o zbliżonym charakterze a dotyczące części Budynku (w tym Przedmiotu Najmu) lub jego instalacji nie mogą być prowadzone bez uprzedniej pisemnej zgody Wynajmującego."

Z tym się zgadzam.

Nie wierzyłbym w ustne zapewnienia Wynajmującego, który żąda 20.000,00 zł kary.
Proponuję wyjaśnić sprawę kary. Jeżeli bardzo Panu zależy na tym lokalu, ale kara sie nie należy, nie wspominając o jej wysokości.
Proszę zaproponować możliwość stawiania relamy o pow. ...m2 i ustawienie 1-2 krzeseł - przy czym proponowałbym, by krzesła oznakować, że są Pana własnością. Teraz z kolej jaką ma Pan gwarancję, że ustawiając reklamę lub krzesło nie zostana skradzione z budynku?
Czy Wynajmujący zobowiązuje się do zabezpieczenia sprawności technicznej budynku od strony zewnętrznej (dach, elewacja, okna, drzwi wejściowe) oraz do zabezpieczenia sprawności technicznej i napraw urządzeń technicznych oraz instalacji zapewniających prawidłowe korzystanie z energii elektrycznej, ogrzewania pomieszczeń oraz dopływu i odpływu wody?
Czy Wynajmujący zapewnia ubezpieczenie budynku od ognia i klęsk żywiołowych?
Oczywiście ubezpieczenie wyposażenia mienia w najmowanych pomieszczeniach dokonuje Najemca.
Jeżeli chce Pan ten lokal to proponuję zlikwidować zapis o karze!
Otrzymał Pan jasną odpowiedź, że jeżeli oczekujący klient przestawi krzesło to jest to obarczone karą. Jeżeli w praktyce jest to niestosowane po co taki zapis?
Formułą zabezpieczająca jest : jak pisałem wcześniej : "Wynajmujący usunie ruchomości na koszt Najemcy.".
Przecież Wynajmujący może pobrać od Pana kaucję (do wysokości 12 m-cznego czynszu!) i zaznaczyć, że może z niej potrącić owe koszty. Poza tym krzesło to nie fortefian.
Można też określić wagowo, gabarytowo rzeczy jakie nie powinny być ustawiane, a które podlegają usunięciu na koszt Najemcy.
Oczywiście musi być dowód na to, że cokolwiek było na tym korytarzu, np. protokół, zdjęcia.

Powrót