Kara za ściąganie filmu podczas tymczasowego pobytu

• Autor wątku Autor wątku maciejwiecz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maciejwiecz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, właśnie zadzwonił do mnie znajomy z Niemiec u którego spędziłem 2 tygodnie. Podczas tego czasu pobrałem z torrentów na swój komputer za pomocą internetu znajomego 2 filmy. Jarek (znajomy) powiedział mi, że ma mandat do zapłacenia na kwotę powyżej 800 euro. Mandat ten dotyczy jednak zupełnie innego filmu który ściągnąłem przed wyjazdem, widocznie mandat przyszedł za udostępnianie pliku dalszym użytkownikom. Jest możliwość jakiegokolwiek obejścia tego lub zmniejszenia kwoty ? Powtórzę: U znajomego, z jego IP pobrałem 2 filmy. Mandat przyszedł za zupełnie inny film który nie był ściągany przez IP znajomego. Wszystkie operacje pobierania wykonywałem na swoim komputerze.
Z góry dziękuję za odpowiedź, gdyż troszkę zbladłem po takiej wiadomości...

Znajomy po krótkiej rozmowie z w/w kancelarią powiadomił mnie, że można zejść do kwoty 500 Euro. Domyślam się, że wcześniejsza kwota przekraczająca 800 euro została wyjęta z kapelusza, podobnie zresztą jak 500 euro. Czy znajomy powinien zrzec się tego wykroczenia (przecież on tego nie popełnił) i oddać sprawę na moje dane ? Ja chcę się przyznać do popełnionego wykroczenia i czekać na ewentualne pismo. Bardzo proszę o pomoc !
Pozdrawiam.

Wszystko jest wyjete z kapelusza jest to zwyklym naciaganiem.
Pomyslcie logicznie wszyscy udostepniajacy pliki przez torrenty! o waszej winie moze orzec tylko sad a nie kancelaria jakas a ty rozmawiajac wogole z nimi badz cokolwiek podpisujac przyznajesz sie sam do winny.Dziala to bardzo prosto jestes winny i sie boisz ...proste
Jesli zlogsisz sie do innej kancelari ta ci chetnie pomoze bo tez sobie zarobi i dwie kancelaria zarobily troche grosza.
Po prostu wysylasz to:

Modifizierte Unterlassungserklärung Muster - urheber-und-medienrecht - Rechtsanwalt Saarbrücken - Rechtsanwaltskanzlei für IT-Recht - Markenrecht - - Urheberrecht - Wettbewerbsrecht in Saarbrücken - Trier - Zweibrücken

oczywiscie na wlasna odpowiedzialnosc bo jednak niewielkie ale jednak istnieje ryzyko ze przekaza sprawe do sadu(a z tego co wiem chyba to sie raczej nie zdaza jesli chodzi o jeden film itd)

Ogolnie nie rozumiem po co ludzie jeszcze torrentow uzywaja jak jest to zjawisko juz od lat znane a do tego jest tyle ze stron na ktorych mozna bez stresowo sobie ogladac lol
pozdrawiam

Powrót