Kara za spowodowanie wypadku

• Autor wątku Autor wątku marcel19
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marcel19

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
Niedawno uległem wypadkowi samochodowemu. Była to moja wina. Wyprzedzając miałem czołowe zderzenie z tirem. Dwie osoby zostały lekko ranne(kierowca tira miał wstrząśnienie mózgu i pasażerka mojego auta została lekko potłuczona). Najpoważniejsze obrażenia odniosłem ja. Poszkodowani przebywali w szpitalu w okresie mniejszym niż 7 dni. Uszkodzony został tir i oczywiście mój pojazd. Nie prowadziłem pod wpływem alkoholu i nigdy nie byłem karany. Chciałbym wiedzieć jaka kara grozi mi za spowodowanie tego wypadku? I czy mogą odebrać mi prawo jazdy?

Zainteresownych proszę o odpowiedź...z góry dziękuję...

Ostatnia edycja:
Jeśli ranni bylo do 7 dni w szpitalu to była to raczej kolizja nie wypadek a za kolizje nikt prawa jazdy trzezwemu kirowcy raczej nie odbiera....

Wypadek jest wtedy, kiedy w ogóle ktokolwiek ucierpiał i w tym przypadku to nawet bardzo poważny wypadek. Po stłuczce nie wzywa się policji (no chyba ze strony nie mogą dojść do porozumienia). Z racji, że to był wypadek i że na miejscu była policja, to na podstawie oględzin z miejsca wypadku i zeznań zostanie orzeczone, czy popełniłeś wykroczenie czy też przestępstwo.

Powrót