Karany a obywatelstwo

• Autor wątku Autor wątku rapetto
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rapetto

Użytkownik
Odpowiedzi
38
Witam serdecznie
Czy osoba karana może ubiegać się o obywatelstwo?
Interesuje mnie głównie sprawa obywatelstwa polskiego, niemieckiego, brytyjskiego i amerykańskiego.
Pozdrawiam

P.S.
Znalazłem coś takiego.
Ob. brytyjskie = „Good character” – być nie karanym, nie mieć konfliktów z prawem. Wypelniajac formularz nalezy podać wszystkie fakty dotyczące spraw sądowych, które zostały wniesione przeciwko nam w Wielkiej Brytanii. Do wiadomości Home Office należy również podać wykroczenia drogowe i informacje dotyczące ogłoszenia przez nas bankructwa.W przypadku zatajenia tego typu informacji opłata, którą ponosimy, składając wniosek, przepada na korzyść Home Office. Grozi za to odpowiedzialnosc karna. Na stronie internetowej Home Office znajdziecie informacje, jaki wplyw na aplikacje ma wyrok sadowy.

Ostatnia edycja:
Jeżeli nie jesteś obywatelem Stanów Zjednoczonych, jakikolwiek kontakt z karnym wymiarem sprawiedliwości może wpłynąć na Twój status imigracyjny. Aresztowanie może zmniejszyć Twoje szanse na uzyskanie korzystnej sytuacji imigracyjnej. Jeżeli zostaniesz skazany za popełnienie przestępstwa, mogą Cię spotkać poważne konsekwencje. Zdarza się tak nawet wtedy gdy zostałeś skazany tylko za popełnienie wykroczenia, dostałeś wyrok w zawieszeniu lub nadzór sądowy, wyrok został wydany dawno temu, mieszkałeś i pracowałeś w Stanach Zjednoczonych przez wiele lat, lub cała Twoja rodzina tutaj mieszka. Oto przykłady powyższych konsekwencji:

* Twoje podanie o obywatelstwo lub o stały pobyt może zostać odrzucone

Znalazłem jeszcze coś takiego, lecz w dalszym ciągu nie satysfakcjonuje mnie to.

Rozumiem, że karalność wpływa na rozpatrzenie wniosku o nadanie obywatelstwa, ale nie redukuje szans do zera - czyż nie?

w niemczech tez nie wolno byc karanym..jak chce sie ktos starac o obywatelstwo(drobne wykroczenia nie sa brane pod uwage)lecz o jakie drobne chodzi nie wiem

Powrót