karany czy nie ?

• Autor wątku Autor wątku Maniek9999
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Maniek9999

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam, jakiś czas temu zostałem zatrzymany wraz z kolegami za kradzież, każdy z nas był na przesłuchaniu i policja sporządziła protokół. Jednak po pewnym czasie od prokuratora przyszło powiadomienie, że w związku z niską szkodliwością czynu oraz przedmiotu, który został skradziony - kosztował dużo mniej w chwili zakupu aniżeli teraz,przestępstwo spadło do rangi wykroczenia. Moje pytanie czy po takim przebiegu sprawy jestem karany czy też nie?

A Sąd wydał w sprawie jakiś wyrok? Jakiej treści?

sprawa została umożona przez prokuratora...
żadnej rozprawy, procesu nie było :)
tylko czy to gdzieś tam nie ciąży na mnie w bazie jakiejś??

Skoro prawomocnie umorzona to oczywiście nie karany. Natomiast dane o tym umorzonym procesie oczywiście w niektórych bazach danych pozostaną.

Dzięki wielkie za pomoc.

Jeszcze jedno pytanko;)
Chciałem złożyć papiery do policji i tam jest punkt: Czy w przeciągu ostatnich 10 lat byłem karany... (jeśli tak, proszę podać nazwę organu oraz określić, za popełnienie jakiego przestępstwa, przestępstwa skarbowego,
wykroczenia lub wykroczenia skarbowego) nie pamiętam jaki organ i jaki to był typ przestępstwa/wykroczenia

Czy w komisariacie policji zostanie udzielona mi taka informacja ?
nie chce podać błędnych danych :o

Taką (oficjalną) informację uzyskuje się w punkcie Krajowego Rejestru Karnego (zwykle działają one przy Sądach Okręgowych). Wniosek o wydanie informacji podlega opłacie (50 zł).

tak wiem, że oficjalne informacje można zdobyć przez KRK, a długo trzeba na taką informację oczekiwać?
wiem, że to jest wykroczenie ale jaki organ to orzekł nie pamiętam , orientujesz się czy w policji mógłbym taką informację uzyskać ?
i czy ta sprawa nie zawarzy o możliwym zatrudnieniu w policji ?

jesteś niekarany...ale nieskazitelnej opinie nie masz...a to warunek konieczny jeśli chjodzi o przyjęcie do Policji...

czyli jeden głupi wybryk może przekreślić możliwość pracy w policji... ?
nie ma możliwości, nie ma szansy na prace ??

Moim zdaniem zatarte skazanie samo w sobie nie może być przeszkodą w wykonywaniu jakiegokolwiek zawodu (ani samo w sobie nie jest dowodem braku nieskazitelnego charakteru. Na brak tej cechy mogą wskazywać inne okoliczności, czasem związane z okolicznościami dawnego skazania, ale nie sam fakt skazania który jest już zatarty).
Wątpię też by w praktyce zdarzały się odmowy z wyraźnym zaznaczeniem, że to tylko i wyłącznie z powodu zatartego skazania. Odmowa jest w takich wypadkach pewnie inaczej uzasadniana.

Na ten temat były już dyskusje tu na forum, w których strony o przeciwnych zdaniach zwykle pozostawały po prostu przy swoich poglądach.

kadi co mi radzisz? Co byś zrobił na moim miejscu?

Masz prawo próbować. Wybór należy do Ciebie.

Powrót