karta do głosowania

• Autor wątku Autor wątku Andante
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Andante

Użytkownik
Odpowiedzi
114
W mieście X Rada Miasta dokonała wyboru przewodniczącego. Do wyborów stanął tylko jeden kandydat. W związku z tym pytanie: jak w takiej sytuacji powinna wyglądać karta do głosowania? W jaki sposób radny powinien dokonać wyboru? Radny ma mieć możliwość być ,,za", ,,przeciw" lub ,,wstrzymuję się". Jak w powyżej opisanej sytuacji zapewnić radnemu do wyboru każdą z tych trzech możliwości?
Temat może trudny ale mam nadzieję, że otrzymam kompetentne odpowiedzi...

Ustawa o samorządzie mówi tylko, że Rada wybiera w swoim gronie Przewodniczącego i - Wiceprzewodniczących Rady w tajnym głosowaniu bezwzględną większością głosów ( czyli musi mieć więcej głosów za niż sumy głosów przeciw i wstrzymujących się oraz więcej niż połowa radnych - połowa zależy od wielkości gminy i liczby radnych, w gminie do 20 tys. mierszkańców jest 15 radnych a więc taki kandydat musi mieć conajmniej 8 głosów za).
To tyle w ustawie.

Na resztę tego pytania nikt nie odpowie, ponieważ sposób głosowania i regulamin głosowania masz na pewno opisany w statucie tej gminy czy miasta. Może być tam napisany ogólny sposób (bez określania jak ma wyglądać karta). Regulamin głosowania na Przewodniczącego i Wiceprzewodniczących albo był już kiedyś przyjęty uchwałą Rady i obowiązuje, albo jeśli nie był to każdorazowo jest przyjmowany (bez uchwały, zwykłym głosowaniem) przed przystąpieniem do głosowania. W tym regulaminie musi być opisany sposób, w jaki Komisja Skrutacyjna sporządza karty do głosowania. Karty muszą być sporządzone zgodnie z tym regulaminem.

Z kilku gmin, jakie znam wszędzie mają "normalne", że tak powiem karty - czyli albo mają jedną kratkę z lewej strony kandydata (której zakreślenie oznacza poparcie) albo mają dwie kratki z napisami nad nimi "tak" i "nie". Najlepszym wydaje mi się jednak sposób tej jednej kratki - przypomina normalne głosowanie w wyborach do rad gmin, burmistrzów itd. Radni raczej nie mają się plrawa "pogubić" czy "pomyślić". Jeśli chodzi i głosy wstrzymujące się to jak dla mnie wrzucenie pustej karty jest głosem wstrzymującym się - w żadnym regulaminie nie widziałam jeszcze aby karta do głosowania przewidywała specjalną kratkę dla głosu wstrzymującego się. Jak znajdę jakieś linki do regulaminów to podrzucę.

Podkreślam jeszcze raz - karta do głosowania musi być sporządzona zgodnie z regulaminem głosowania obowiązującym w mieście, o które Pan pyta.

Mam tu przykładowy regulamin, w którym określono wzór kart (moim jednak skromnym zdaniem bywają lepsze):

http://samorzad.lex.pl/?cmd=wybory,294&s=6

http://www.um.siemianowice.pl/uchwaly/5_kadencja/z1_u1.pdf

Ostatnia edycja:
Bardzo dziękuję za wyczerpujące omówienie tematu - przykładowe regulaminy zostaną wykorzystane. W przypadku, o ktorym pisałem na karcie do głosowania umieszczono jedynie nazwisko kandydata. Głosowanie polegało na skreśleniu lub nie nazwiska kandydata. Kto był ,,za" ten zostawiał nazwisko nie skreślone. Kto był ,,przeciw" nazwisko skreślał. Nie było możliwości oddania głosu nieważnego lub wstrzymującego. Samo wchodzenie do kabiny do głosowania sugerowało treść oddanego głosu. Regulamin głosowania w tej radzie jest aktem ułomnym - nie określa sytuacji, gdy kandydatem jest jedna osoba.
W związku z powyższym bardzo proszę o opinię, czy w opisanej sytuacji jest podstawa do ewentualnego zaskarżenia podjętej uchwały o wyborze przewodniczącego.

Cóż, ja nie jestem ekspertem, ale nie wydaje mi sie żeby uchwała była podjęta z naruszeniem prawa, dlatego uważam, że nie ma podstaw jej zaskarżenia.

Uważam tak, ponieważ głosowanie odbyło się zgodnie z regulaminem- co prawda ułomnym, ale jednak. A fakt, że na kartach nie było okienek czy też możliwości wstrzymania się od głosu nie jest naruszeniem prawa bo zapewne tak właśnie określał regulamin. Myślę, że nawet to, że nie było konkretnej instrukcji co do postępowania w wypadku jednego kandydata też nie jest podstawą do twierdzenia,że uchwała była podjęta z naruszeniem prawa. Napewno w tym regulaminie było określone kto i w jaki sposób wygrywa - czyli, że bezwzględną większością głosów. I nie ma znaczenia (MOIM ZDANIEM) czy regulamin zakładał opcję tylko jednego kandydata czy też nie. Jeśli ten kandydat uzyskał bezwzględną większośc głosów to zostałwybrany.

P.S. Sama ustawa o samorządzie gminnym mówi, że Przewodniczacy jest wybierany bezwzględną większościa głosów - w regulaminie nie musi byc instrukcji co w przypadku, kiedy jest jeden kandydat...... Uzyskał bezwzględną większośc? Uzyskał. A zatem został wybrany zgodnie z prawem bez względu na to czy regulamin coś zakładał w tej kwestii czy nie.

Uważam, że wzór karty do głosowania i sposób głosowania (czyli albo skreślam nazwisko albo nie, bez "okienek" ) jest może trochę inny niz wszystkie ogólnie przyjmowane sposoby,ale w żaden sposób nie łamie prawa - tak było w regulaminie, tak głosowano i przewodniczący zostałwybrany zgodnie z prawem. Uchwała jest zgodna z prawem. A, że może troszkę inaczej niż wszędzie to już kwestia do rozważenia przez organ stanowiący czy nie zmienic reguaminu w taki sposób aby głosowanie było jaśniejsze i bardziej podobne do głosowania w innych miastach/gminach.

Ostatnia edycja:
Bardzo dziękuję za wyjaśnienia. Linki do wzorów regulaminu wyboru przydadzą się bardzo...

Powrót