Cóż, ja nie jestem ekspertem, ale nie wydaje mi sie żeby uchwała była podjęta z naruszeniem prawa, dlatego uważam, że nie ma podstaw jej zaskarżenia.
Uważam tak, ponieważ głosowanie odbyło się zgodnie z regulaminem- co prawda ułomnym, ale jednak. A fakt, że na kartach nie było okienek czy też możliwości wstrzymania się od głosu nie jest naruszeniem prawa bo zapewne tak właśnie określał regulamin. Myślę, że nawet to, że nie było konkretnej instrukcji co do postępowania w wypadku jednego kandydata też nie jest podstawą do twierdzenia,że uchwała była podjęta z naruszeniem prawa. Napewno w tym regulaminie było określone kto i w jaki sposób wygrywa - czyli, że bezwzględną większością głosów. I nie ma znaczenia (MOIM ZDANIEM) czy regulamin zakładał opcję tylko jednego kandydata czy też nie. Jeśli ten kandydat uzyskał bezwzględną większośc głosów to zostałwybrany.
P.S. Sama ustawa o samorządzie gminnym mówi, że Przewodniczacy jest wybierany bezwzględną większościa głosów - w regulaminie nie musi byc instrukcji co w przypadku, kiedy jest jeden kandydat...... Uzyskał bezwzględną większośc? Uzyskał. A zatem został wybrany zgodnie z prawem bez względu na to czy regulamin coś zakładał w tej kwestii czy nie.
Uważam, że wzór karty do głosowania i sposób głosowania (czyli albo skreślam nazwisko albo nie, bez "okienek" ) jest może trochę inny niz wszystkie ogólnie przyjmowane sposoby,ale w żaden sposób nie łamie prawa - tak było w regulaminie, tak głosowano i przewodniczący zostałwybrany zgodnie z prawem. Uchwała jest zgodna z prawem. A, że może troszkę inaczej niż wszędzie to już kwestia do rozważenia przez organ stanowiący czy nie zmienic reguaminu w taki sposób aby głosowanie było jaśniejsze i bardziej podobne do głosowania w innych miastach/gminach.