Karta Gwarancyjna a F-ra Vat

• Autor wątku Autor wątku bambo82
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bambo82

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam

Chciałbym poruszyć taki temat, a mianowicie:
Czy Faktura Vat może być Kartą Gwarancyjną ? Jeśli owej karty nie posiadam ?
Jeśli tak jest to bardzo bym prosił o podanie podstawy prawnej.
Przeszukałem kodeks cywilny Art. 556-582 i nie znalazłem nic o tym.

Pozdrawiam

witam,
Jeśli jest Pan konsumentem, to taka faktura VAT może być argumentem na skorzystanie z instytucji niezgodności towaru z umową , zgodnie z art. 8 ust. 1 ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego
więcej..Reklamacja bez paragonu - Bankier.pl

na marginesie dla jasności
Przepis prawny:
Art. 22 kc Za konsumenta uważa się osobę fizyczną dokonującą czynności prawnej niezwiązanej bezpośrednio z jej działalnością gospodarczą lub zawodową.

--
dementii

nie chodziło mi o to.
Sprawa wygląda następująco:
Założyłem firme poprzez dotacje z bezrobocia, i szanowny pan z owej instytucji wymaga ode mnie do każdej faktury zakupionego towaru kartę gwarancyjną - nie mam do wszystkiego.
Zapomniałem dodać że na samym początku naszej "znajomojści" z owym panem od razu sie "polubiliśmy" i wydaje mi się że ten pan robi to specjalnie żebym latał i załatwiał papierki jak głupi...
Dlatego jeśli jest taki przepis to chciałbym mu coś takiego przedstawić następnym razem.

Pozdrawiam

Wystawienie gwarancji wg. przepisów prawa polskiego nie jest obowiązkowe. Jeżeli do produktu załączono jednak gwarancję, to jest to dodatkowe uprawnienie i tylko od nas zależeć będzie czy z niego skorzystamy w momencie składania reklamacji czy też z innych możliwości np. niezgodności towaru z umową.

Po za tym niech Pan który przyznaje dotację, wskaże Ci podstawę prawną gdzie do przyznania dotacji na zakup towaru - udokumentowanej fakturą VAT, musisz mieć dodatkowo gwarancję. Wątpię aby taki przepis znalazł..
--
dementii

Powrót