Karta gwarancyjna

• Autor wątku Autor wątku bielra1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bielra1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam serdecznie.
Czy taka gwarancji jest zgodna z prawem?
chodzi mi głównie o punkt 6. Bo wychodzi na to że nie ma prawa się nic zepsuć podczas użytkowania (chociaż się zepsuło) i mam problem z naprawą sprzętu bo sprzedawca żąda zapłaty za naprawę.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Gwarancja nie jest świadczeniem obowiązkowym, i nie jest jedyną drogą dochodzenia swoich praw. Jeśli był to zakup konsumencki, zareklamuj z tytułu ustawowej niezgodności z umową.

A jeżeli to nie był zakup konsumencki?

wittka napisał:
Gwarancja nie jest świadczeniem obowiązkowym, i nie jest jedyną drogą dochodzenia swoich praw. Jeśli był to zakup konsumencki, zareklamuj z tytułu ustawowej niezgodności z umową.

Jakbyś nie wiedział(a), nie ma już sławnej ustawowej niezgodności towaru z umową [jeśli był zakup z końcem grudnia).

Jakbyś nie wiedział - nie zostało sprecyzowane, kiedy był zakup :) Przepisy konsumenckie działają nadal, a ich poprawna nazwa niewiele zmienia w ich działaniu.
Poza tym - można było odpisać w jednym poście ;)

wittka napisał:
Jakbyś nie wiedział - nie zostało sprecyzowane, kiedy był zakup :) Przepisy konsumenckie działają nadal, a ich poprawna nazwa niewiele zmienia w ich działaniu.
Poza tym - można było odpisać w jednym poście ;)

Dziwne...przeczytałem nową ustawę 30.12.2014r i widziałem, że sporo się zmieniło...

Ok. Jesteś konsumentem, czy zakup jest na DG?

PS wklejona gwarancja jest nieczytelna - wklej jeszcze raz.

Zakup był na DG. Zdjęcie już powinno być lepsze(tylko nie wiem dlaczego jest bokiem). Przepraszam nie sprawdziłem wcześniejszego że było nie czytelne.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Dostałem takiego maila:
W odpowiedzi na Państwa reklamacjeę krajzegi Schwarzbau TS250A, informuję, iż bezpłartna naprawa gwarancyjna nie zostanie wykonana-wad fabrycznych nie stwierdzono. W urzadzeniu zdiagnozowano spalony stojan silnika na skutek nadmiernego przeciążania/zaduszania tarczy. Miedziane zwoje silnika są przepalone. Koszt naprawy 150 zł.
Do piły nie była dołączona żadna instrukcja obsługi dotycząca użytkowania.

Powrót