Karta kredytowa a opłaty.

• Autor wątku Autor wątku miecia2409
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

miecia2409

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Mój problem dotyczy niesłusznie pobranych opłat przy opóźneniach w spłacie karty kredytowej w banku MBANK
Miałam problemy w spłacie zadłużenia na karcie kredytowej, co powodowało naliczenie za opóźnienie w spłacie odetek oraz dodatkowych opłat karnych. Spłacałam odestki i opłaty. Po jakimś czasie sytuacja finansowa uniemożliwiła mi spłatę i sprawa trafiła do komornika. Teraz tam spłacam zadłużenie.
Moj problem jednak polega na tym że nie mogę wyegzekwować od banku bezprawnie pobieranej opłaty , wysłałam do nich list polecony z prośbą o zwrot nie należnie naliczonych opłat, jednakże nie dostałam od 3 miesięcy żadnej odpowiedzi.
Jak mam odzyskać pieniądze za opłaty?

Moj problem jednak polega na tym że nie mogę wyegzekwować od banku bezprawnie pobieranej opłaty , wysłałam do nich list polecony z prośbą o zwrot nie należnie naliczonych opłat, jednakże nie dostałam od 3 miesięcy żadnej odpowiedzi.
Jak mam odzyskać pieniądze za opłaty?[/QUOTE]

o jakiej opłacie Pani mówi ? ......
nie spłacała Pani, przejął sprawę komornik - wszystkie koszty związane z postępowaniem windykacyjnym powinny znajdować w tabeli opłat i prowizji - powinna być dostępna na stronie internetowej,
a jak nie to w placówce udostępnią Pani taką tabele

Był czas że z opóźnieniem , ale spłacałam należności, wraz z odsetkami jak i dodatkowymi opłatami które pobierane są bezprawnie, i właśnie o ich zwrot się domagam. Tylko bank nie reaguje na moje pisma.

Bank pobiera odsetki w trybie dziennym - do momentu spłaty zadłużenia - to pani spłacała
opłaty karne -hmm mam rozumieć za listy upominające, telefony od windykatora -też bank słusznie naliczał

do tej pory nie określiła Pani o jakich opłatach niesłusznie naliczonych mowa .... ????

Nie wiem jakie opłaty karne przy kartach kredytowych stosuje mBank, ale wiem, ze banki stosują rożne opłaty karne, określone w Umowie oraz Taryfie Prowizji i Opłat Bankowych.
Umowy klienci przeważnie nie czytają lub czytają pobieżnie, a każda umowa musi okreslac dokładne warunki spłaty zadlużenia. jak i opłaty oraz sposób postępowania w przypadku nieterminowej spłaty. Czasami gdy umowa nie określa dokładnie tych pryncypiów, powinna zawierać odniesienie do regulaminu konkretnego produktu bankowego. osobiscie nie spotkałem sie, aby umowa karty kredytowej lub regulamin nie zaierały tych uwarunkowań.
opłaty sa rozne w róznych bankach, ale karty kredytowe maja to do siebie, ze moga byc drastyczne - np. jedna oplata za niesplacenie kwoty minimalnej w terminie, druga za przekroczenie limitu, a czasem moze tak sie zdarzyc, ze przy wykorzystanym limicie w calosci, naliczone odsetki spowoduja przekroczenie limitu, lub brak splaty w terminie spowoduje naliczenie oplaty karnej, ktora z kolei spowoduje przekroczenie limitu, czyli kolejna oplate karna za naruszenie limitu.
Trzeba miec wiec uszy i oczy szeroko otwarte.

A jak dług trafi do komornika, on ma prawo naliczyć własne opłaty, niestety.

Powrót