Karta kredytowa mBank i firma KRUK

• Autor wątku Autor wątku lena19l
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lena19l

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam. 2 lata temu moja matka wyrobiła sobie kartę kredytową z mBanku. :confused: Mieliśmy ciężką sytuację rodzinną, potrzebowaliśmy dużo ponieniędzy na leczenie ojca.
Mama zniszczyła ta karte rok temu i od roku spłaca zadłużenie po 100zł co miesiąc. Przychodzą wyciągi a dług nie maleje.. Odsetki pobieraja za każdym razem za poprzedni i obecny miesiąc rozliczeniowy, a poprzednie wpłaty na wyciągu są o 50% mniejsze od rzeczywistych :-x Na dodatek mbank swego czasu podał moją matkę do windykacji (chociaż płaciła po te 100zł) no i zarówno mBank jak i Kruk przysyłali wyciągi o spłatę w tych samych miesiącach, na te samą kwotę ale na inne konto!
Co można zrobić? Zebrać wszystkie potwierdzenia przelewów (obliczyłam wszystko i moja matka spłaciła dług i to dwu krotnie, a na wyciągach z mBanku ciągle jest dłużna 900zł !) i wysłać je do mBanku listem poleconym wraz z kserem pismam które nam przysyłaja?

mBank ma dział windykacji. Idż do nich i porozmawiaj. Przedstaw swoje rozliczenia, dowody. Być może bank sprzedał Krukowi zadłużenie. Krukowi napisz oświadczenie ze dług nie istnieje. Przedstaw dowody. Ostrzeż, że domaganie się nieistniejącego długu będzie skutkowało pozwem. Nie reaguj na ich listy, telefony, sa specjalistami od nękania.
I jeśli dług jest spłacony proszę się nie martwić. Możesz tez na nieetyczne postępowanie banku zgłosić skargę do Nadzoru Bankowego, Arbitrażu.

To nie jest takie oczywiste. Jeśli Twoja mama spłacała kwoty minimalne i to z opóźnieniem, bank mógł naliczać wiele opłat i dlatego mogło się zdarzać, że 100 zł poszło na odsetki i opłaty a na spłatę kapitału 0 zł.

Teraz są dwie kwestie. Czy mama wydała bankowi zgodę na wystawienie BTE?
Druga kwestia, to kruk??? Bank nie miał prawa sprzedawać nikomu wierzytelności, poza funduszem sekurytyzacyjnym, ale dotyczy to starych spraw.

Na szczęście w razie sporu masz dokumenty potwierdzające spłąty.

Powrót