Karta kredytowa- przedawnienie ??

• Autor wątku Autor wątku dziubek232
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
dziubek232

dziubek232

Użytkownik
Odpowiedzi
247
Wiem, że ten temat był już poruszany ale nie koniecznie jestem pewna co do mojej sytuacji i chciałam jeszcze podpytać.

Miałam kartę kredytową - nie pamiętam kiedy bank zerwał ze mną umową bo nie mogę znaleźć nigdzie pism ani kiedy zapłaciłam ostatnią ratę a do tego zamknęłam rachunek bankowy z którego niegdyś spłacałam. Ale sądź, że gdzieś ostatnią ratę wpłaciłam w 2009/2010 roku.

Sprawa wróciła do mnie 11.2011 wraz z komornikiem z wyrokiem sądu z dnia 08.2011 - ten od razu umorzył sprawę bo byłam nie wypłacalna.
Teraz 12.2014 dzwoni do mnie windykacja że kupiła dług od banku. Czy ten dług się nie przedawnił ?? A jeśli tak co należało by zrobić dalej ? Pytanie osoby prywatnej. Dziękuję za informację ??

Na jakiej podstawie egzekwował komornik w 2011, BTE czy nakaz zapłaty?
Jeśli BTE, to raczej na pewno minął 2-letni termin przedawnienia.
Jesli nakaz - to nie (10 lat)

Pisze:
Na podstawie tytułu wykonawczego - Bankowy tytuł egzekucyjny.
Z dni 09-08.2011....
Postanowienie Sądu Rejonowego z dnia 28-09.2011

3 lata od dnia?? Kiedy ostatnią wpłatę zrobiłam dla banku czy od kiedy bo nie wiem co mam powiedzieć firmie windykacyjnej ?

dziubek232 napisał:
3 lata od dnia?? Kiedy ostatnią wpłatę zrobiłam dla banku czy od kiedy bo nie wiem co mam powiedzieć firmie windykacyjnej ?
Gdzie napisałem że 3 lata? Napisałem wyraźnie że 2 lata. Liczymy w tej sytuacji od daty ostatniego umorzenia egzekucji przez komornika. Zatem jeśli po umorzeniu w 2011 nic już nie było, to roszczenie jest przedawnione.
Co powiedzieć firmie? Pomyłka, dobranoc.

dziubek232 napisał:
Należy sprawdzić, czy pierwszy bte był wystawiony w czasie. Natomiast niezależnie od powyższego, karta przedawnia się po 2 latach.

Teraz czytałam inny wątek o BTE i tam ktoś pisał
Umorzenie z art. 824 § 1 pkt 3 kpc
Megi789 napisał:
Komornik umorzył postepowanie egzekucyjne z uwagi na jego bezskuteczność. Wierzyciel ma 10 lat na ponowne złożenie wniosku egzekucyjnego do Komornika. Wszelkie wpłaty należy teraz dokonywac bezpośrednio do Wierzyciela.
Ja mam właśnie ten art na piśmie od komornika. Czy faktycznie w takim jest to 10 lat ?

dziubek232 napisał:
Teraz czytałam inny wątek o BTE i tam ktoś pisał
Umorzenie z art. 824 § 1 pkt 3 kpc
Ja mam właśnie ten art na piśmie od komornika. Czy faktycznie w takim jest to 10 lat ?
Jeśli BTE, to 3 lata (kredyt, bo w przypadku karty 2 lata). 10 lat to bzdury

Witam ponownie i mam jeszcze pytanie.
Rozmawiałam z firmą windykacyjną oczywiście Pani mnie póki co trochę nastraszyła, że to 10 lat i muszę i to nie jest tak, że dług znika.
Co faktycznie się dzieje, jeśli dług jest przedawniony ? Nigdy go nie trzeba spłacać ?
Rozumiem, że jak jakaś firma kupiła dług to teraz ona może się udać do Sądu żeby dług był na nią i ja w tym momencie powinnam zgłosić do Sądu sprzeciw ?
Dziękuję za informację

A co Ci mają powiedzieć? Usłyszysz takie informacje, żebyś zapłaciła.
Owszem dług przedawniony nie znika, tylko staje się roszczeniem naturalnym. Różnica polega na tym, że nie można go dochodzić za pomocą przymusu państwowego. Tego typu długi często są wpisywane do KRD, ale, jeżeli nie masz zamiaru zaciągać jakiś zobowiązań, to nie masz się czym przejmować.
Tak, czy inaczej, jak dostaniesz nakaz, to daj znać, a na razie się nie przejmuj.

A co jeśli wpłaciłam jakąś ratę - mogę nie płacić kolejnej i czekać na nakaz sądowy z nowej firmy ?

dziubek232 napisał:
A co jeśli wpłaciłam jakąś ratę -
To wpłaciłaś i tyle.
dziubek232 napisał:
Rozmawiałam z firmą windykacyjną oczywiście Pani mnie póki co trochę nastraszyła, że to 10 lat i muszę i to nie jest tak, że dług znika.
A sądziłaś że co ci powiedzą? Tak, ma pani rację to jest 2 lata i w ogóle przepraszamy że panią ośmieliliśmy się niepokoić takimi pierdołami? Jak wskazał kolega wcześniej - mówią to, co wygodne dla nich by cię podejść psychologicznie.
dziubek232 napisał:
Co faktycznie się dzieje, jeśli dług jest przedawniony ? Nigdy go nie trzeba spłacać ?
Odmawiasz spłaty i tyle. Nakazu zapłaty nie będzie, komornika nie będzie. Mogą co najwyżej wpisywać do KRD czy innych biur, by cię podgryzać ale to też niebawem się kończy, gdyż przedawnione długi znikną z baz jak tylko w życie wejdzie planowana nowelizacja ustawy
dziubek232 napisał:
Rozumiem, że jak jakaś firma kupiła dług to teraz ona może się udać do Sądu żeby dług był na nią i ja w tym momencie powinnam zgłosić do Sądu sprzeciw ?
Jeżeli wniosą do sądu, to tak - musisz odpowiednio zareagować.

Ostatnia edycja:
marian.pazdzioch napisał:
Mogą co najwyżej wpisywać do KRD czy innych biur, by cię podgryzać ale to też niebawem się kończy, gdyż przedawnione długi znikną z baz jak tylko w życie wejdzie planowana nowelizacja ustawy

A właśnie, jakim etapie jest na nowelizacja?

Niestety, ale na tym samym, co nowelizacja przepisów związanych z BTE, a w zasadzie k.p.c. Miały już wejść w maju. Mamy grudzień i cisza.
Chociaż z nowelizacją BIG-ów może będzie szybciej. Tak, czy owak, jak wejdzie w życie, to sporo spraw wywróci się do góry nogami.

Powrót