Karta parkingowa i możliwość ignorowania znaków drogowych

• Autor wątku Autor wątku dziobnij
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dziobnij

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry.
Osoby niepełnosprawne, które mają ważną kartę parkingową mogą niestosować się do niektórych znaków drogowych. Osoba niepełnosprawna z kartą parkingową może m.in. ignorować znak pionowy B-35. Mówi o tym art. 8 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. prawo o ruchu drogowym. Dzisiaj będąc na spacerze widziałem ciekawą sytuację: był postawiony znak pionowy B-35 i poniżej tabliczka "Dotyczy także osób niepełnosprawnych". Mam w związku z tym pytanie: czy takie oznakowanie jest legalne? Skoro ustawa uchwalana przez najwyższe organy państwowe daje przywilej osobom niepełnosprawnym w postaci możliwości ignorowania znaku pionowego B-35, to czy urzędnik lokalny/oznakowanie lokalne może ten przywilej ograniczyć? Skoro ustawa uchwalana przez najwyższe organy państwowe daje mi możliwość ignorowania znaku B-35, to na jakiej podstawie urzędnik lokalny mi je ogranicza? Zrobiłem zdjęcie oznakowania: Link tutaj.
Pozdrawiam

dziobnij napisał:
czy takie oznakowanie jest legalne?
Legalne, w sytuacji, gdy pod wymienionymi znakami znajduje się tabliczka z napisem “Dotyczy także” i symbolem osoby niepełnosprawnej (T-29), to zakazy obowiązują także osoby niepełnosprawne, nic dodać nic ująć.

Przepis prawny:
Prawo o Ruchu Drogowym
Art. 8
1. Osoba niepełnosprawna legitymująca się kartą parkingową kierująca pojazdem samochodowym oznaczonym tą kartą, może nie stosować się do niektórych znaków drogowych dotyczących zakazu ruchu lub postoju, w zakresie określonym przepisami o których mowa w art. 7 ust. 3a.

Art. 7
3a. Minister właściwy do spraw transportu w porozumieniu z ministrem właściwym do spraw wewnętrznych i Ministrem Obrony Narodowej określi, w drodze rozporządzenia:
1) wzory, znaczenia i zakresy obowiązywania znaków i sygnałów drogowych w ruchu drogowym,

-------------------------------------

Rozporządzenie Ministra Infrastruktury oraz Spraw Wewnętrznych i Administracji w sprawie znakó i sygnałów drogowych
§ 33
2. Osoby, o których mowa w art. 8 ust. 1 i 2 ustawy, mogą pod warunkiem zachowania szczególnej ostrożności nie stosować
się do zakazów wyrażonych znakami: B-1, B-3, B-3a, B-4, B-10, B-35, B-37, B-38 i B-39, z uwzględnieniem ust. 3.
3. Umieszczona pod znakami, o których mowa w ust. 2, tabliczka z napisem „Dotyczy także” i symbolem osoby niepełnosprawnej,
określonym na tabliczce T-29, wskazuje, że znaki te obowiązują również osoby, o których mowa w art. 8 ust. 1 i 2
ustawy.

Powrót