KARTA PODATKOWA a zaległe składki ZUS

• Autor wątku Autor wątku SARANA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

SARANA

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam,

W VII/06 została założona działalność gosp. rozliczana z Urzędem Skarbowym na zasadzie karty podatkowej. Podatek z karty był co miesiąc płacony, jednakże nie były od niego odliczane składki na ub. zdrowotne - bo nie były w ogóle płacone w ZUS-ie (przeoczenie płatnika).

W związku z tym pytania:
- czy można teraz bezpiecznie "wyprostować" tą sprawę i jak (chodzi o ZUS i US),
- czy US zwróci składki, które teraz zapłaciliśmy, czy można jakoś skorygować to w US ???
- Cy wobec takiej sytuacji, że spłacone zostały zaległe składki, można przez to płacić zerowy podatek z karty.?
- Jak to prawidłowo później rozliczyć w PIT 16A za 2007 r.?

Proszę o pomoc, bo już nie wiem gdzie pytać.

A kiedy zostały te składki w rezultacie zapłacone?

W kwietniu tergo roku zapłacił zaległe skł. zdrowotne - wyszło 1 600,00.

To może je w od podatku należnego za kwiecień odliczyć. I od niczego więcej. Zatem nie zapłaci jednego podatku (za kwiecień) i tyle.

Resztę składki na zdrowotne może rozliczyć w zeznaniu rocznym za 2007 rok, jeśli oprócz działalności na karcie ma inne przychody do rozliczenia (umowa o pracę, zlecenia, zasiłki czy emerytury / renty, dochody z najmu itd.).

Kobieta z US powiedziała, że można tą dużą kwotę zapłaconą za zdrowotne rozliczyć w 2007 i to w kolejnych miesiącach (nie tylko w IV). Dlatego mam wąpliwości w tej sprawie i nie bardzo wiem jak sobie z tym poradzić.

Fakt, zagalopowałam się trochę :ooo:. Zajrzałam w rozporządzenie i rzeczywiście, można tę składkę odliczać również w kolejnych miesiącach, aż do końca 2007 roku. Tylko należy pamiętać, że od podatku nie odlicza się całej zapłaconej składki (obecnie 9% podstawy, w zeszłym roku 8,75% podstawy), a tylko 7,75% podstawy.

To jak to odnieść do tych 1 600 zł?
Przykładowo rozzliczam Karte za kwicień - podatek wynosi 192 i od niego mogę odliczyć zdrowotne,ale nie większe niż podatek. De facto podatek za IV wyniesie 0.00.
Jak teraz rozliczyć go za V - też chyba wyniesie 0.00 bo rozliczam tą kwotę 1 600???

Trzeba po prostu podsumować składki jakie można byłoby odliczyć w poszczególnych miesiącach:
VII i VIII 2006 - po 147,61 zl;
IX, X, XI 2006 - po 150,10 zł;
XII 2006, I i II 2007 - po 152,72 zł
III, IV 2007 - po 164,06 zł

Powrót