Karta pojazdu - zwrot nadplaty cz. II

• Autor wątku Autor wątku tetra
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale to jest sprzeciw który został złożony przed wypłaceniem pieniędzy tak? Chodzi że wg nich nie należą mi sie odsetki od 2004 roku i bezpodstawnie się ich domagałem.
Czy muszę w jakiś sposób ustosunkować się do tego pisma?

Wynika z tego, że dostałeś wezwanie oraz odpis sprzeciwu do nakazu zapłaty, ale dotyczącego tylko wysokości odsetek. W odpisie poprzedniego wyroku powinna być informacja w jakim terminie starostwo może wnieść sprzeciw, ale z racji tego, że sąd rozpatrzył ich sprzeciw to wnioskuję, że zmieścili się w terminie.
Moim zdaniem (o czym pisałem już wcześniej) w kwestii odsetek to racja jest po stronie starostwa...

W takim przypadku możesz policzyć sobie odsetki od dnia 31.01.2013r. korzystając z kalkulatora on-line i zwrócić różnicę Starostwu na konto. Następnie kopię potwierdzenia przelewu dołączyć do odpowiedzi na pismo z sądu. Może uda się uniknąć ponoszenia kosztów postępowania z racji tego, że spełnione będzie żądanie Starostwa ;)

Ostatnia edycja:
Moim zdaniem (o czym pisałem już wcześniej) w kwestii odsetek to racja jest po stronie starostwa...

To jeszcze mam pytanie w takim razie. Ja też domagałam się w pismach do Gminy/Urzędu Miasta o kwotę 425 zł + odsetki liczone od roku, w którym powstało zadłużenie (2004). W pozwie mam wycofać się z tego? (Żądać samej kwoty głównej?). Czy z odsetkami? Dziękuję za odpowiedź.

Oczywistym jest fakt, że nie ma podstaw do tego, aby Starostwo wypłacało odsetki od dnia wpłaty.

"Art. 455. kc
Jeżeli termin spełnienia świadczenia nie jest oznaczony ani nie wynika z właściwości zobowiązania, świadczenie powinno być spełnione niezwłocznie po wezwaniu dłużnika do wykonania."

Jest o tym w sprzeciwie wklejonym przez kolegę kukiz16. Osobiście wnosiłem w swoim pozwie o odsetki od dnia wpłaty, ale wtedy jeszcze nie miałem tych wiadomości co teraz.

Nie jestem prawnikiem i nie wiem czy w przypadku błędnego zasądzenia odsetek i uprawomocnienia się wyroku jest możliwość zaskarżenia tegoż wyroku, ale sądzę że rozgarnięty prawnik Starostwa mógłby tego dokonać. Tak mi się wydaje po przeczytaniu tego:
Skarga o stwierdzenie niezgodności z prawem prawomocnego orzeczenia - - Postępowanie przed sądem - e-prawnik.pl

Czyli dostałem odpis sprzeciwu prawnika Starostwa z dnia 15 marca 2013 r. który oddala wypłacenie odsetek w wysokości 509,78 zł tak jak w sprzeciwie. Sprzeciw dotyczy zaskarżenia mojego nakazu w części, czyli chodzi im o te odsetki, które od 2004 roku wyniosły 509,78 zł.
Dzień wcześniej dostałem zwrot za kartę pojazdu od Starostwa czyli dnia 14 marca 2013 roku w wysokości 507,66 zł. I tak też napisał Radca prawny w sprzeciwie że zapłacili 500 zł wraz z odsetkami za te parę dni ( czyli od złożenia wezwania do zapłaty) dołączając dowód zapłaty.
Natomiast sąd wezwał mnie pismem z dnia 8 maja 2013 roku do ustosunkowania się do tego sprzeciwu, czyli wg mnie czy zgadzam się z tym czy też nie.
Wg mnie logiczne że nie oddadzą odsetek od 2004 roku ponieważ to jest ponad 500 zł i nie ma podstawy prawnej do egzekwowania tego.
Nie wiem czy dobrze rozumuję ale sąd chce wiedzieć czy się zgadzam czy dalej żądam tych odsetek od 2004 roku jak napisałem we wniosku skopiowanym z forum który złożyłem w wydziale cywilnym.
Moje pytanie: czy muszę coś teraz napisać czy też pozostawić to bez żadnego pisma i tak jak jest napisane po 14 dniach nie zostanie nic rozpatrzone.
Kompletnie nie wiem co z tym zrobić więc proszę o pomoc.

Podlaczam sie tez krotko.Poniewaz juz miesiac minal od rozprawy--ojciec byl w poniedzialek w sadzie w Kozlu i pani naprzod stwierdzila ze maja czas 24 dni na pisemne uzasadnienie,potem ze 30dni , a potem jak sprawdzila ze minelo 32 dni --to jej sie wszystko pokitkalo i zmienila temat sprawdzajac czy tata zaplacil te 6 zlotych za pisemne uzasadnienie wyroku--po obejrzeniu ,stwierdzila ze maja zaleglosci,przeprosila i poinformowala zeniedlugo cos przysla.Ale poinformowala przynajmniej ojca ze "sprawa jest zalatwiona pozytywnie i cos na ponad 800 zl. JAJA NA CALEGO. te 32 dni od rozprawy byly 13 Maja - ?????

kukiz16 napisał:
Moje pytanie: czy muszę coś teraz napisać czy też pozostawić to bez żadnego pisma i tak jak jest napisane po 14 dniach nie zostanie nic rozpatrzone.
Kompletnie nie wiem co z tym zrobić więc proszę o pomoc.

Już napisałem Ci wcześniej co można w takiej sytuacji zrobić. Skoro sąd przyjął sprzeciw, to znaczy, że rozpatrzy argumenty Starostwa i na 99% będziesz musiał nieprawidłowo zasądzoną część odsetek oddać i pewnie za II instancję 30zł.

Przeczytaj jeszcze raz co wkleiłeś. Tam nie ma nic o tym, że "po 14 dniach nie zostanie nic rozpatrzone". Tam jest info dla Ciebie: masz 14 dni na odpisanie na sprzeciw (ustosunkowanie się) oraz dostarczenie nowych dowodów w sprawie (przemawiających za tym, że te odsetki od 2004r. jednak Ci się należą) po rygorem ich pominięcia podczas rozprawy.

andreasek napisał:

Skoro kobieta potwierdziła, że wszystko jest na dobrej drodze to tylko się cieszyć ;) Te 32 dni na uzasadnienie jest umowne. Wystarczy, że Sędzia miał planowany długi weekend majowy wolny, to automatycznie wydłuża się ten czas na wysłanie odpisu...

kpierog mógłbyś napisać mi co w takiej sytuacji na moim miejscu odpisałbyś do sądu?
obliczyłem odsetki tak jak kazałeś wg kalkulatora i od kwoty 500 zł od dnia 31.01.2013 r. wynoszą one 7,66 zł co daję łączną kwota 507,66 zł i taką właśnie kwotę otrzymałem od Starostwa.
Wg Ciebie ile powinienem im oddać? Bo oni wnieśli sprzeciw tylko do odsetek od 2004 roku a tych nie dostałem. Dostałem tylko 7 zł odsetek od końca stycznia 2013.

Sugerując się Twoimi poprzednimi wypowiedziami nie doczytałem w sprzeciwie, że wpłacili prawidłowo odsetki (od dnia 31.01.2013). To zmienia postać rzeczy. Sądziłem, że wypłacili Ci 509zł samych odsetek.
W takim przypadku należy odpisać, że zgadzasz się z ich argumentacją. Tutaj masz wzór takiego pisma:
http://forumprawne.org/nowe-technologie/30252-karta-pojazdu-zwrot-nadplaty-101.html

P.S. Ciekawe, czy będziesz musiał oddać koszt postępowania za II instancję dla Starostwa (30zł)... W sumie i tak wyjdziesz na plus. Większości posiadaczy pojazdów, którzy starali się o zwrot nadpłaty wypłacali tylko 425zł + koszty postępowania + odsetki ;) . Jak możesz to sprawdź jak masz to rozpisane na przelewie od Starostwa. Jeśli nie chcesz ponosić więcej kosztów (czas, pieniądze na listy polecone itp) to w sumie możesz nic nie odpisywać... Rozprawa i tak się odbędzie a koszty za II instancję się nie powinny zmienić.

Pzdr

Ostatnia edycja:
na przelewie od starostwa nie mam nic rozpisane tylko ze kwota 507 zł
Właśnie też myślę żeby nic nie odpisywać chyba że coś w stylu że skoro oddali pieniądze i nie wypłacili tych odsetek a ja ich nie żądałem po dostaniu pieniędzy od nich to po co się zwracali do sądu. Wolałbym uniknąć płacenia kosztów postępowania ale to postępowanie jest prowadzone przez Sędziego I instancji bo II instancja jest w innym mieście.

A może warto zadzwonić do Starostwa i przedstawić sytuację, że nie zależy Ci na pozostałych odsetkach...?

Ciekawe czy będą rozmowni...

nikt kompetentny przez tel nie chce rozmawiac i podejmowac decyzji przez tel, zasłaniaja sie tym ze radca prawny wszystko prowadzi. wiec muszę im cos odpisac
kpierog co odpisałbys na moim miejscu?
Myśle napisać coś w stylu że jak dostałem pieniadze za zwrot i nie pisalem sprzeciwu od wyroku o odsetki to nie chce ich bo sie wlasciwie nie naleza tylko jak to ładnie ująć? Że pomyliłem się żądając odsetek od 2004 roku? chyba nie? No i napisać coś o tym żeby nie ponosić kosztów sądowych ponieważ sprawa dalej jest w tym samym sadzie tzn I instancja. w końcu oni tez nie zapłacili za moją sprawę tych 30 zł :) ile w ogole moga wyniesc takie koszta sadowe?

O kosztach sądowych masz tutaj:
Zasady ponoszenia kosztów procesu w postępowaniu cywilnym

Potrzeba napisać "pismo przewodnie" (Podobne jak dostałeś to z sądu, gdzie piszą o terminie 14 dni lub przerobić to, z linku, które umieściłem na poprzedniej stronie) oraz drugie pismo na wzór pozwu. Wzory pozwu masz, należy zmienić tytuł i przepisać to na co powołało się Starostwo w swoim sprzeciwie dotyczącym odsetek. Dopisać, że zgadzasz się co do kwestii odsetek.

Jeśli przeczytasz tego linka o kosztach procesu, to pewnie poprawi Ci się humor. Masz duże szanse, że nie będziesz ponosił dodatkowych kosztów.

apelacja

Witajcie, wygralem czesciowo w I instancji tj. 425zl a żądałem 500zl powolujac sie wylacznie na nienalezne swiadczenie oraz art 90 TWE, w ogole nie wspominalem w pozwie o wyroku TK bo mnie on nie dotyczy (rejestrowalem auto w 2004r). Auto z roku 1993 wiec logicznie przyjalem (jak wiekszosc sądów) ze nalezy mi sie calosc 500zl poniewaz dla tego rocznika nie byly wydawane karty pojazdu dla aut krajowych. To tyle uzasadnienia. Sąd odrzucil pozew częściowo nie podając powodu odrzucenia. Do tego przyznal mi tylko wzrot polowy kosztow (15zl) mimo ze art 100 kpc mowi ze jesli pozew jest odrzucony w nieznacznej czesci, sad sadądza zwrot calosci kosztow. No trudno, bedzie wiec moja apelacja.

Pytanie mam o to jak wygladaja terminy i sposoby wnoszenia apelacji (nie widzialem tego w watku (a caly przyczytalem przed zlozeniem pozwu!), tylko Dash4 pisal o apelacji chyba, jednak bez szczegolow organizacyjnych).

5 dni temu otrzymalem pisemny wyrok z uzasadnieniem.
I teraz:
- ile mam czasu na apelacje od otrzymania odpisu wyroku?
- w jakiej kancelarii ja zlozyc (Rejonowy czy Okregowy)?
- czy od razu skladac dowod wniesienia oplaty 30zl za apelacje?
- czy w apelacji moge zmniejszyc roszczenie w zakresie okresu za jaki żądam odsetek czy lepiej nic nie zmieniac w stosunku do oryginalnego pozwu? Rowniez przeholowalem tka jak kpierog i chcialem odsetek od 2004 roku, co jest bezzasadne, co wiem dopiero teraz.

Prosze o pomoc w tych organizacyjnych sprawach przy apelacji, bo merytorycznie wiem jakie paragrafy przytoczyc w apelacji.

RE: apelacja

c1429407 napisał:
- ile mam czasu na apelacje od otrzymania odpisu wyroku?
- w jakiej kancelarii ja zlozyc (Rejonowy czy Okregowy)?
- czy od razu skladac dowod wniesienia oplaty 30zl za apelacje?
- czy w apelacji moge zmniejszyc roszczenie w zakresie okresu za jaki żądam odsetek czy lepiej nic nie zmieniac w stosunku do oryginalnego pozwu? Rowniez przeholowalem tka jak kpierog i chcialem odsetek od 2004 roku, co jest bezzasadne, co wiem dopiero teraz.

Byłeś na rozprawie osobiście? Jeśli tak to sąd na rozprawie informuje o sposobach i terminach wniesienia apelacji. Informacja powinna też być załączona do odpisu wyroku, który otrzymałeś. Ale dla przypomnienia zacytuję:

radpor napisał:
W sprawie karnej 14 dni od dnia doręczenia stronie wyroku z uzasadnieniem.
W sprawie cywilnej 2 tygodnie od tego doręczenia.

Masz 7 dni od dnia ogłoszenia wyroku o napisanie wniosku o uzasadnienie wyroku. Jak przyjdzie tenże wyrok z uzasadnieniem to wtedy liczy się powyższe terminy.

Apelację składa się za pośrednictwem sądu i instancji - rejonowy.
Dowodem wpłaty może być znaczek (naklejasz ;) ) lub potwierdzenie przelewu - dołączyć trzeba.
Zakres żądania można zmienić, ale trzeba o tym wspomnieć i przytoczyć paragrafy ;) na swoją niekorzyść.

podlaczam sie znowu na krotko
Wczoraj przyszlo pismo z sadu po 1,5 miesiacu.
Ojciec mi to przefaxowal i wyglada dobrze
Jest to 1 kartka A4 nastepujaca

Sygn. akt I C 197 / 13

Godlo panstwowe

WYROK
W IMIENIU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ

Dnia. 12 kwietnia 2013 roku

Sad Rejonowy w Kedzierzynie-Kozlu Wydzial I Cywilny
w skladzie:
Przewodniczaca:............
Protokolant:.............
po rozpoznaniu w dniu 12.04.2013 w Kedzierzynie-Kozlu
na rozprawie sprawy
z powodztwa Andrzej........
przeciwko Powiatowi Kedzierzynsko-Kozielskiemu

o zaplate :

1.
zasadza od pozwanego Powiatu Kedzierzynsko-Kozielskiego na rzecz powoda Andrzeja L.... kwote 850,00zl (slownie...........) wraz z odsetkami ustawowymi od dnia 25.lipca.2012 do dnia zaplaty.

2.
oddala powodztwo w pozostalym zakresie
3.
zasadza vod pozwanego Powiatu Kedzierzynsko-Kozielskiego na rzecz powoda Andrzeja L...... kwote 43,00zl tytulem kosztow procesu.
pod spodem pieczec okragla czerwona z godlem i napisem Sad Rejonowy KK
na dole po lewej czerwona pieczatka podluzna:
zgodnosc niniejszego odpisu z orginalem stwierdzam.....
na dole po prawej czerwona pieczatka :
Sad Rejonowy w Kedzierzynie-Kozlu
stwierdza ze orzeczenie jest prawomocne
Kedzierzyn 21.05.2012
i dodatkowo pieczec i podpis pani Sedziny

czyli co --jest to juz koniec czy nie ?
Pieniedzy dalej nie otrzymalem,ale pisze na dole ze wyrok jest prawomocny
czyli dlatego 1.5 miesiaca czekali ?? czy sie ktos odwola.
i nastepne---to przeciez jest wyrok a nie pisemne uzasadnienie wyroku o ktore ojciec za 6 zlotych zlozyl wniosek ????

acha
punkt 2 to oddalenie--wyjasniam
wyslalem w lipcu zadanie zaplaty za 2 karty 2x425 i odsetki ustawowe
a potem w sadzie domagalem sie 2x pelnych 500 i odsetek od 2004
to wiec oddalono
dlatego UWAGA !!!
zeby otrzymac pelna kwote trzeba juz w pismie przedprocesowym do starostwa( jak to juz ktos pisal) zadac kompletnych 500 i odsetek. TO PEWNIE POMOZE TYM CO JESZCZE NIE ZACZELI sprawy. :)
A ja naprzod chcialem 425 a potem sadzilem sie o 500

w kazdym razie jeszcze raz dziekuje Panu Kpierogowi i innym pomocnym !!!!!!
nie wiem czy wolno mi bylo ten wyrok tu cytowac ale nazwiska usunalem
Moze ta sygnatura akt i tresc wyroku i daty, pomoga komus zaczynajacemu z mojego powiatu jaka sprawa i wyrok przykladowy.

Witam wszystkich Forumowiczow,
rozpoczynam batalie o zwrot nadplaty za karty pojazdu.Z uwaga przeczytalem post i z gory dziekuje za wszystkie podpowiedzi, wzory itd. Mam jednak pytanie odnosnie zlozenia pozwu.
Mam do odzyskania 2 x po 500 zl. Jeden samochod zostal zarejestrowany tylko na mnie- tu sprawa jest prosta, ale drugi samochod rejestrowalem razem z zona. w obu przypadkach na dowodzie wplaty za karte widnieja moje dane jako wplacajacego. I tutaj rodzi sie pytanie:
czy skladac jeden pozew i podac wspolnie siebie i zone jako powodow solidarnie?
czy moze zlozyc pozem tylko za siebie + jakies oswiadczenie od zony, ze zgadza sie na taka konstrukcje pozwu?
z gory dziekuje za sugestie. pozdrawiam

Powrót