Kartkówka/sprawdzian

• Autor wątku Autor wątku marianekmaniek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marianekmaniek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, otóż w mojej szkole jest kilku nauczycieli, którzy notorycznie zalegają z kartkówkami i sprawdzianami. Nie będę oczywiście podawał o kogo chodzi, ale sytuacje te są na prawdę denerwujące. Za 2 tygodnie koniec semestru, a teraz nagle nauczycielom przypomina się, że nie sprawdzili jakiejś kartkówki z początku roku. Oprócz tego mam pewne wątpliwości co do poziomu uczciwości z jakim nauczyciele te kartkówki/sprawdziany sprawdzają, a także z czego je robią... no ale mniejsza już o to.
Problemem, czy raczej pytaniem jest to czy jest jakieś prawo, które zobowiązuje nauczyciela do oddania kartkówki/sprawdzianu w jakimś określonym terminie? I czy ja jako uczeń po ponad miesiącu "sprawdzania" takiej pracy przez nauczyciela mam prawo odmowy wpisania takiej oceny, która strasznie zaniża mi średnią?
Dodam od razu, iż w statucie szkoły, ani w wewnątrzszkolnym systemie oceniania nie ma takiej informacji, a sam nauczyciel twierdzi, że obowiązek oddania kartkówki w ciągu tygodnia i sprawdzianu w ciągu dwóch kiedyś był ale został zniesiony na czyjś wniosek bo ów nauczyciel się nie wyrabiał.

10. Prace klasowe powinny być sprawdzone i omówione z uczniami w ciągu dwóch tygodni
od momentu napisania pracy i najpóźniej na tydzień przed klasyfikacją. Jeśli termin ten zostanie
przekroczony, nauczyciel nie wpisuje ocen niedostatecznych.
14. Termin oddawania sprawdzonych prac pisemnych nie może przekroczyć 2 tygodni roboczych.

No dobrze, ale czy to dotyczy wszystkich szkół bez wyjątku? i czy możesz potwierdzić to jakąś ustawą, rozporządzeniem czy jakimś innym dokumentem?

Powrót