Karty katalogwe a prawo autorskie

• Autor wątku Autor wątku burteck
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

burteck

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam

Mam pytanie: firma A umieszcza karty katalogowe na swojej stronie. Czy jeżeli ja umieszczę kartę katalogową jakiegoś ich produktu na swojej stronie to będzie łamanie praw autorskich? czy karta katalogowa jako taka jest przez prawo autorskie chroniona? ja nie chce tej karty zmieniać a jedynie udostępnić ją na swojej stronie. Czy mogę to zrobić? Czy grożą mi jakieś sankcje? Co o tym sądzicie?

Pzdr
Bartek

Jakie karty katalogowe? Takie jakie są w Bibliotekach?

To czy coś podlega ochronie autorskoprawnej jest uzaleznione od tego czy spełnia warunki określone w art. 1 ust 1 ustawy o prawie autorskim, czyli jest twórcze i o charkaterze indywidualnym.

[cytat="Colder"]Jakie karty katalogowe? Takie jakie są w Bibliotekach?

To czy coś podlega ochronie autorskoprawnej jest uzaleznione od tego czy spełnia warunki określone w art. 1 ust 1 ustawy o prawie autorskim, czyli jest twórcze i o charkaterze indywidualnym.[/cytat]

Nie, nie chodzi o karty biblioteczne. Konkretnie chodzi o kartę katalogową (np. czujnika przepływu). Czujnik taki ma kilka, kilkanaście lub dziesiąt parametrów, które w formie powiedzmy tabelki okraszonej zdjęciami poglądowymi tegoż czujnika tworzą kartę katalogową. Producent takie czujnika umieszcza (czasami tego nie robi) na swojej stronie takie karty by każdy mógł wejść i pobrać co ułatwia dobór konkretnego typu czujnika. Stąd moje pytanie: czy ja mogę taką kartę umieścić na swojej stronie bez strachu, że "kradnę" czyjś patent lub coś podobnego....pytanie drugie: czy mogę na podstawie takich parametrów stworzyć własną kartę katalogową (chodzi oczywiście o design karty nie o zmianę samych parametrów)? czy karta stworzona przez producenta jest "nietykalna"?...jak to widzicie?

Pzdr
Bartek

Powrót