Kary porządkowe oraz przymusowe doprowadzenie w procesie karnym

• Autor wątku Autor wątku marcio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marcio

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Mam ogromna prośbe w związku z materią rozdziału 31 k.p.k, a mianowicie z kwestią kar porządkowych w procesie karnym. Nasuwaja mi się wątpliwości czy w zgodzie z orzecznictwem jest mozliwość zastosowania zatrzymania i przymusowego doprowadzenia, bez uprzedniej kary pienieznej. prosilabym o pomoc w tej kwestii, ponieważ nie mam dostępu do komentarza z k.p.k, w tym szczególnie chodzi mi o komentarz do art. 285-287 k.p.k. z góry dziękuje za jakąkolwiek odpowiedz. pozdrawiam

Grajewski, L.K. Paprzycki, S. Steinborn: Kodeks postępowania karnego. Komentarz, Tom I (art. 1-424), Zakamycze, 2006: "Zatrzymanie i przymusowe doprowadzenie stosuje się obok kary pieniężnej".

R.A. Stefański [w:]Z. Gostyński (red.): Kodeks postępowania karnego. Komentarz, Tom II, Dom Wydawniczy ABC 2004: "Może ono stosowane po uprzednim wymierzeniu kary pieniężnej, jak też bez jej orzekania;(...)"

dziękuje za odpowiedz:) jest ona szczególnie cenna, bo takie pytanie zadal mi Sędzia- opiekun praktyk studenckich. pozdrawiam

Kluczem do odpowiedzi jest słowo "ponadto" zawarte w treści przepisu.

BTW: W cytacie ze Stefańskiego oczywiście zgubiłem słówko "być".

"Może ono być stosowane po uprzednim wymierzeniu kary pieniężnej, jak też bez jej orzekania;(...)"

Powrót