kasa chorych w niemczech

• Autor wątku Autor wątku bozkus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam,

Od 6 miesięcy jestem zameldowana w Niemczech i do tej pory posiadałam ubezpieczenie turystyczne wykupione w Polsce. Przyjechałam do Niemiec tylko w celu zrobienia kursu językowego, jednak teraz zdecydowałam się pozostać na dłużej i poszukać pracy.
Do podjęcia pracy wymagane jest natomiast "Krankenkasse". Co w tym wypadku, czy szybciej muszę wybrać i zapłacić ubezpieczenie, czy zrobi to pracodawca?? Czy będę miała naliczane składki wstecz? Pozdrawiam

MadziorekB29 napisał:
Witam,

Od 6 miesięcy jestem zameldowana w Niemczech i do tej pory posiadałam ubezpieczenie turystyczne wykupione w Polsce. Przyjechałam do Niemiec tylko w celu zrobienia kursu językowego, jednak teraz zdecydowałam się pozostać na dłużej i poszukać pracy.
Do podjęcia pracy wymagane jest natomiast "Krankenkasse". Co w tym wypadku, czy szybciej muszę wybrać i zapłacić ubezpieczenie, czy zrobi to pracodawca?? Czy będę miała naliczane składki wstecz? Pozdrawiam

pracodawca nie zaplaci zaległych skladek

Czyli ja będę musiała je zapłacić??? A skoro potrzebuję Krankenkasse, to szybciej muszę sama wybrać ubezpieczyciela??

Przepraszam ale mam jeszcze jedno pytanie,kolezanka byla zameldowana przez 2 lata w niemczech i miala wlasna dzialalnosc gospodarcza oplacala tylko podatek ale nie placila krankenkasse bo niewiedziala ze to jest mus,i po 2 latach sie wymeldowala zrezygnowala z wlasnej dzialalnosci i mieszka w Polsce,w polsce tez pracuje ale znowu chce wyjechac do niemiec,i bedzie musiala splacic ta kase chorych w niemczech ??? Bo w polsce byla normalnie ubezpieczona???

Czy ktos moze wie jaka sume mozna sobie dorobic rocznie jako Hausfrau,zeby nie placic podatku??

BELUNIA, czytalam te wiadomosci i z tego co wyczytalam piszesz ze jako, Hausfrau mozna sobie do 395e dorobic,a inni pisza ze to jest znowu praca na CZARNO.i juz sama niewiem czy mozna czy niemozna:/

Powrót