Kasa fiskalna - ogromny problem :(

• Autor wątku Autor wątku sandmeister
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sandmeister

Użytkownik
Odpowiedzi
161
Witajcie,

podczas przeglądu technicznego kasy okazały się dwie sprawy moim zdaniem (i zdaniem osoby, która robiła przegląd) przyprawiające o pokrajanie się. :(
Zaraz sprawa będzie bliżej przybliżona, jednak w tym momencie zadam 2 pytania ( wyjaśnienie : jestem vatowcem, sprzedaję usługi tylko FIRMOM ( spółkom i osobom fiz. prowadzącym DG) :
1. Czy jeśli osoba fizyczna prowadząca DG chce ode mnie fakturę, to czy muszę drukować paragon ? ( który doczepiam potem do swojej kopii faktury) ?
2. Co się stanie, jeśli mój obrót paragonów dla firm (jeśli odp. na pierwsze pytanie jest twierdząca) jest udokumentowany tylko za pomocą paragonów ( średnio 2 paragony miesięcznie) a nie za pomocą raportów dobowych oraz miesięcznych ?

A sprawa wygląda tak : osoba serwisująca powiedziała mi, że nie mam prawa wystawiać paragonu dla firm ( firmą określiła twór prawny posiadający NIP) - co wg niej stanowi, że odp. na pkt. 1 jest negatywna.
Drugą zatrważającą rzeczą, jakiej się dowiedziałem, to to, że muszę wykonywać te cholerne raporty - niestety żadnego nie robiłem, a jak robiłem to nie w tym dniu co trzeba, tylko "kiedyśtam" : tj. np. 10 lutego sprzedałem coś za 100zł, kasę wyłączyłem. Następnym razem sprzedawałem coś 10 marca, kasę włączam i wykonuję raport dobowy....

Proszę , pomóżcie, jeśli będę musiał płacić jakąś karę to już po mnie :/

Nie chcę nikogo oszukiwać, z każdego paragonu przypiętego do FVAT podatek odprowadzałem w terminie, żadnych spóźnień, nic...

Czekam na , mam nadzieję, uspokajające wieści przed Świętami.

Wesołych Świąt dla Wszystkich forumowiczów forumprawne.org.

Skoro sprzedajesz tylko firmom to po co Ci wlasciwie ta kasa?
Mi sie wydaje, ze sprzedaż firmom dokumentuje sie tylko pomocą faktur i to wystarczy.
Zreszta w przepisach dotyczących uruchomienia kasy jest zaznaczone, ze kasę muszą mieć osoby, ktorych obrót na rzecz osob NIE PROWADZACYCH DZIALALNOSCI gospodarczej ... wynosi w pierwszym roku 20 tys, a w nastepnym 40 tys.

Poza tym firmom nie jest twór posiadający NIP bo każdy podatnik posiada NIP, a przynajmniej powienien posiadać.:)
Firmy oczywiscie też posiadają NIP (zreszta czasami jest to ten sam NIP co osobisty - w przypadku wlasnej dzialalnosci gospodarczej).

Pytania drugiego nie za bardzo rozumiem. ...
Vat placony to chyba najważniejsze.

Tylko skąd ta kasa fiskalna? Dawno ją masz?

A na marginesie jeżeli chodzi o kasę to chyba wystarczą raporty miesięczne (czyli robione na ostatni dzien miesiaca).

no właśnie, po co mi kasa ? Też chciałbym wiedzieć - w US mi powiedzieli, że jak prowadzę działalność artystyczną ( a to kwalifikuje budowę stron www) to muszę kasę mieć :/ No i niestety od tego się zaczęło. Najchętniej to bym ją wyrzucił - korzystam z niej, jak napisałe wyżej, sporadycznie.

OK, raporty miesięcznie - ale co z tego, skoro nie robiłem dotąd żadnego ?? Jakoś to trzeba będzie odkręcać tylko nie wiem jak :/

hmm, nie wiem, kasy tak sobie wyrzucic nie mozna.
chyba jest gdzies zarejstrowana???
jest infolinia skarbowego...moze tam zadzwon i sie dopytaj
moim zdaniem ta kasa wcale nie jest Ci potrzebna, ale moze urzednicy maja jakis inny pomysl.
jezeli tych raportow nie robiles, a jak piszesz sporadycznie wystawiasz rachunki i paragonu to chyba nie jest wielkie wykroczenie
te miesieczne raporty to tak naprawde maja pomagać chyba podatnikowi....bo z tego raportu widac ile w danym dniu sprzedałes i jaki jest miesieczny obrot.
najwazniejsze, ze prawidlowo odprowadzales VAT

sandmeister napisał:
no właśnie, po co mi kasa ? Też chciałbym wiedzieć - w US mi powiedzieli, że jak prowadzę działalność artystyczną ( a to kwalifikuje budowę stron www) to muszę kasę mieć :/ No i niestety od tego się zaczęło. Najchętniej to bym ją wyrzucił - korzystam z niej, jak napisałe wyżej, sporadycznie.

OK, raporty miesięcznie - ale co z tego, skoro nie robiłem dotąd żadnego ?? Jakoś to trzeba będzie odkręcać tylko nie wiem jak :/

1. Tworzenie stron www to nie jest działalność artystyczna!
2. Jeżeli sprzedajesz tylko firmom, to nie potrzebujesz kasy fisk. Po prostu wystawiasz faktury/rachunki.

Powrót