Kasacja i wyrejestrowanie samochodu, który nie zostal przerejestrowany

• Autor wątku Autor wątku juzer777
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

juzer777

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie.

Zdaje sobie sprawę, że temat częściowo był przerabiany na forum, ale dochodzi tutaj pewna kwestia, co do której nie udało mi się znaleźć informacji. Ok, do rzeczy…

Około półtora roku temu kupiłem od kolegi niedrogi samochód, zakładając że to „przejściowe” auto, które niebawem zamienię na coś innego (w związku z czym wstrzymałem się z przerejestrowaniem). Okazało się, że autem pojeździłem dłużej, a o temacie przerejestrowania zupełnie zapomniałem i niestety nie załatwiłem tego do dzisiaj (bez dwóch zdań, moje zaniedbanie). Temat powrócił, bo chciałbym oddać samochód do stacji demontażu pojazdów i wyrejestrować go (zasłużył na emeryturę), ale w tej sytuacji nie wiem jak najlepiej ugryźć sprawę.

Chciałbym załatwić wszystko tak jak należy, dlatego będę wdzięczny za informacje:

1. Czy mogę zezłomować i wyrejestrować samochód, którego nie przerejestrowałem czy może powinienem przerejestrować auto zanim trafi do kasacji? Prosiłbym o info co powinienem zrobić krok po kroku.
2. Czy urząd widząc datę na umowie kupna-sprzedaży nałoży na mnie jakąś karę?

Kwestie, które mogą być istotne, aby udzielić odpowiedzi:

1. Opłaciłem podatek składając druk PCC3 w ciągu 14 dni od zakup.
2. Oczywiście samochód ma opłacone OC i ważny przegląd.
3. W niektórych wątkach o podobnej tematyce czytałem o konieczności zgłoszenia zakupu w starostwie, o czym nie wiedziałem i takiego zgłoszenia nie dokonywałem.

Z góry dziękuję za wskazówki, pozdrawiam.

Powrót