Kasacja wyroku w zawieszeniu

• Autor wątku Autor wątku balbina12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

balbina12

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Czy w sprawie wyroku w zawieszeniu wydanego przez sąd apelacyjny w postępowaniu karnym można starać się o kasację?

Zależy kto miałby się starać o tę kasację i jakiego rodzaju zarzuty podnosić. A np. w wypadku oskarżonego będzie jeszcze istotne czy skarżył wyrok sądu pierwszej instancji.

Skarżyć miałby oskarżony (tzn. już skazany) za pośrednictwem adwokata. Wyrok pierwszej instancji nie był skarżony, tylko była wniesiona od niego apelacja (chyba,że to to samo).

Oskarżony (a dokładniej jego obrońca bo obowiązuje tzw. przymus adwokacki) może złożyć kasację tylko wówczas jeśli podnosi, któryś z zarzutów z art. 439 k.p.k. (są to tak zwane bezwzględne przyczyny odwoławcze czyli mówiąc w bardzo dużym uproszczeniu - bardzo zasadnicze błędy w dotychczasowym wyrokowaniu). Taka zasada wynika z art. 522 par. 2 i 4 k.p.k.

Można tylko za pośrednictwem Rzecznika Praw Obywatelskich lub Prokuratora Generalnego (jeżeli podejmie się tego) albowiem zgodnie z art. 523 par. 2 kasację na korzyść można wnieść tylko gdy orzeczono bezwzględną karę pozbawienia wolności.

Art.*521 Prokurator Generalny, a także Rzecznik Praw Obywatelskich, może wnieść kasację od każdego prawomocnego orzeczenia sądu kończącego postępowanie.

kadi napisał:
ChrisYS, zerknij w art. 522 par. 4 k.p.k.

jest mi znany ten przepis, ale mój post jest uzupełnieniem (uważam, że odpowiedź nie była pełna - pytanie dotyczyło kasacji ogólnie a nie tylko art. 439 kpk) albowiem jeżeli nie zachodzą bezwzględne przyczyny odwoławcze co do zasady nie można wnieść kasacji od wyroku w zwieszeniu chyba, że wniesie ją RPO lub PG.

ChrisYS napisał:
pytanie dotyczyło kasacji ogólnie a nie tylko art. 439 kpk) albowiem jeżeli nie zachodzą bezwzględne przyczyny odwoławcze co do zasady nie można wnieść kasacji od wyroku w zwieszeniu chyba, że wniesie ją RPO lub PG.

Teraz rozumiem i tu masz rację. Po prostu nie załapałem że Twój post był uzupełnieniem mojego, a nie przedstawieniem odmiennego poglądu.

Powrót