kasacja

• Autor wątku Autor wątku Maciek23
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Maciek23

Użytkownik
Odpowiedzi
146
Witam.
Prowadzę w sądzie sprawę z ZUS. W apelacji przyznano mi adwokata z urzędu. Sprawę przegrałem a adwokat nie chce napisać skargi kasacyjnej. Czy postąpił prawidłowo? Co powinienem zrobić w tej sytuacji?

Przy kasacji musi byc adwokat..poza tym jest kosztowna .. dlugi okres oczekiwania na rozpatrzenie - ja czekalam dwa lata ! ..musisz byc naprawde pewny, ze bedzie przyjeta...moze zastanow sie czy warto...moze lepiej splacic zus niz sie sadzic w nieskonczonosc...po kasacji sprawa wraca do sadu rejonowego.. i zaczyna sie od poczatku..u mnie to juz trwa 12 lat i nie widac konca ..przemysl sobie ..zus naliczy ci straszne odsetki za ten czas..
pozdrawiam

Nie pytam się na czym polega kasacja, tylko czy adwokat przyznany z urzędu w apelacji może odmówić napisania skargi kasacyjnej?

Uchwała Składu Siedmiu Sędziów Sądu Najwyższego - Izba Cywilna
z dnia 21 września 2000 r.
III CZP 14/2000

Adwokat ustanowiony dla strony przez sąd może odmówić sporządzenia kasacji, jeżeli byłaby ona niedopuszczalna lub oczywiście bezzasadna.

Polecam lekturę uzasadnienia powyższej uchwały.

Adwokat może odmówić sporządzenia skargi kasacyjnej. Taką praktykę uznał SN w uchwale z dnia 21 września 2000 roku (III CZP 14/00; OSNC 2001/2/21). Podstawą jest tu m.in. przepis art. 28 ustawy prawo o adwokaturze.

Dziękuję za odpowiedzi.

Mam jeszcze jedno pytanie. Czy w sytuacji, gdy adwokat odmawia napisania skargi kasacyjnej, mogę żądać ustanowienia nowego adwokata z urzędu? A jeśli tak, to do którego sądu mam się o to zwrócić?

1. Możesz.
2. Do tego, który rozpoznawał apelację.

Szybciej jednak będzie jak zwrócisz się do Okręgowej Rady Adwokackiej o zmianę adwokata.

Ale i tak pewnie ucieknie Ci termin do wniesienia skargi kasacyjnej.

Powrót