he, he, dobre...
Feniks06 napisał:
Jak widać straszonko się powiodło.
Czy moja argumentacja była właściwa czy po prostu wyszedł mi blef, który poskutkował?
ważne, że skuteczna

Chociaż, ja osobiście, wcale nie jestem taki pewien, czy jedynie
po samym nicku i IP można by jednoznacznie zidentyfikować osobę. Bo co będzie, jeśli teoretycznie przy zakładaniu konta pocztowego osoba ta podała wymyślone dane osobowe, zaś IP jest kawiarenki internetowej albo zmienne z sieci osiedlowej? Jak w takim przypadku przywiązać je do
rzeczywistej osoby? Tak trochę trudno może być z tą ochroną danych osobowych... Ale, nick będzie dobrem osobistym jego właściciela (co potwierdziło przytoczone stanowisko SN), zaś konto jest własnością użytkownika, którą może on rozporządzać
dowolnie według swojego uznania - czyli również skasować go (o ile oczywiście, nie było innych zapisów na tę okoliczność w regulaminie forum).
Czy forum internetowe jest usługodawcą w myśl Ustawy o Świadczeniu Usług Drogą Elektroniczną i czy przepisy tam zawarte mają w tym wypadku zastosowanie?
jest.
Jeśli te przepisy mają zastosowanie to w regulaminie wg. Art. 8 ust. 3 Ustawy o Świadczeniu Usług Drogą Elektroniczną powinny znajdować się "warunki zawierania i rozwiązywania umów o świadczenie usług drogą elektroniczną,". Czy jeśli w regulaminie nie ma informacji na ten temat to czy taki regulamin w ogóle jest prawomocny?
regulamin zawsze obowiązuje, co najwyżej jego poszczególne zapisy mogą być w sprzeczności z przepisami nadrzędnymi, i wtedy byłyby niewiążące dla użytkownika. Art.8 wyszczególnia zapisy, które powinny się znaleźć w regulaminie, a jeśli nie ma jakiegoś zapisu, to pozostają zasady ogólne.
Czy mam prawo do domagania się usunięcia postów mojego autorstwa z forum? (...) Wiem, że niektóre fora próbują się zabezpieczyć klauzulą w regulaminie, że posty stanowią integralną część forum i nie dają możliwości usuwania postów. Lecz czy taka klauzula jest w ogóle zgodna z prawem?
to jest temat rzeka, i należałoby go dla każdego forum rozważać indywidualnie, bo może to też zależeć od charakteru forum, a więc i padających tam wypowiedzi.
Ogólnie - każdy post to forma
listu otwartego który użytkownik wysyła w świat poprzez umieszczenie go na forum. No, i jak wycofać taki list, kiedy staje się on własnością wszystkich użytkowników form?
A niezależnie, posty w swojej większej lub mniejszej części nie będą posiadały charakteru utworów w świetle upaipp, a więc ich autor nie będzie posiadał ochrony prawnoautorskiej. Ale to nie koniec jeszcze.
Wszystkie posty wejdą jako elementy składowe do wielkiego
utworu zbiorowego pt. FORUM - do którego to prawa autorskie (majątkowe oczywiście) posiada właściciel forum - z mocy ipaipp. Ale to dalej nie koniec jeszcze. Niektóre posty będą jednak posiadały (może, tak jak ten - na przykład

) ochronę prawno - autorską - bo będą twórcze i indywidualne. Wtedy, pomimo że majątkowe prawa autorskie do nich jako elementu składowego FORUM będzie posiadać właściciel forum - to autor postu zachowuje swoje majątkowe prawa autorskie do takiego postu w ogólności. No, i tak to trochę patowo wygląda...