Kasowanie konta-czy jest to na uzasadnienie prawne ?

• Autor wątku Autor wątku Krzysiek1312
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Krzysiek1312

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam

Zarejestrowałem się na pewnym forum. Myślę, że podawanie adresu nie jest konieczne, ale nie widzę problemu go na prośbę podać. Chciałbym jednak skasować swoje konto z tego serwisu. W ustawieniach użytkownika takiej opcji nie posiadam, ale Administracja owszem. Napisałem do Admina maila z prośbą o usunięcie konta. Ten jednak napisał mi, że konta usuwają tylko na jakiś konkretny powód.

Czy istnieje jakiekolwiek uzasadnienie prawne, pod którą mógłbym się `podpiąć`, aby dalej wnioskować o usunięcie konta ?

Pozdrawiam

Witaj,

zakładając, że forum świadczy usługę w świetle USTAWY z dnia 18 lipca 2002 r. o "świadczeniu usług drogą elektroniczną", to istotne są zapisy regulaminu tego forum. Jeśli w regulaminie jest jakiś punkt tyczący się kwestii kasowania konta, trzeba się do niego zastosować, albowiem przy rejestracji do forum zaakceptowało się go.

Jeśli nie żadnego zapisu na tę okoliczność, to założone konto jest w całości własnością osoby która go założyła (czyli użytkownika forum - usługobiorcy), a więc stanowi ona jego dobro osobiste, którym może on rozporządzać wg własnego uznania i które podlega ochronie z tytułu Art.23. kodeksu cywilnego. Również to w gestii właściciela konta leży decyzja o zaprzestaniu korzystania z usługi, czyli skasowaniu konta.

Dodatkowo, w zależności od danych, które podaje się przy rejestracji w grę może wchodzić również ochrona danych osobowych w świetle ustawy o ochronie danych osobowych.

Żadnego takie zapisu nie znalazłem. Dziękuję serdecznie za odpowiedź.
Pozdrawiam

Ja dosłownie wczoraj miałem przyjemność kasowania konta na pewnym forum.

Napisałem do administratora prośbę o usunięcie konta wraz ze wszystkimi postami mojego autorstwa, gdyż od kilku lat nie korzystam z forum a jako, że dalej istnieje dostęp do tych treści choćby przez wyszukiwarkę google to chciałbym je usunąć.

W odpowiedzi otrzymałem suchą, krótką wiadomość, że choć posiadam od kilku lat konto to dalej nie zapoznałem się z regulaminem i zasadami. Dalej był już tylko link do tych zasad a głównie do pkt. 4 który cytuję poniżej.
Pogrzebałem trochę na internecie i odpowiedziałem w następujący sposób:

Witam.

Link który otrzymałem rozumiem, że odnosi się do punktu 4, który mówi o usunięciu konta.
Tak więc:
1. W regulaminie który akceptowałem rejestrując konto na forum nie ma ani słowa na temat usuwania kont i prawa do postów, poza tym, że "Zgadzasz się, że „Forum.xxx.pl” ma prawo w każdej chwili usunąć, przeedytować, przenieść lub zablokować każdy temat" oraz "Zgadzasz się też na zapisywanie wszystkich informacji, które podajesz, w bazie danych. Dane te nie będą przekazywane nikomu bez Twojej zgody". Tak więc, nie ma ani słowa na temat tego, że macie prawo publikować posty mojego autorstwa bez mojej zgody.
2. Link, do tematu "Kilka zasad..." formalnie nie stanowi regulaminu (Art. 8 Ustawy o Świadczeniu Usług Drogą Elektroniczną). Jeśli by nawet stanowił to został opublikowany kilka lat po mojej rejestracji na forum i nigdy nie wyrażałem zgody na jego akceptację. Dodam również, że w myśl Art. 8 ust. 3 Ustawy o ŚUDE regulamin nie zawierał informacji o trybie odstąpienia od umowy.
3. Cytując pkt 4 zasad: "chcesz usunąć konto? musisz mieć dobry powód. pamiętaj, że usunięcie konta nie skasuje automatycznie ani Twojego nicku ani postów przez Ciebie napisanych.". Odnosząc się do tego punktu chciałbym zauważyć, że nie muszę mieć dobrego powodu by usunąć konto. Mało tego... nie muszę mieć żadnego powodu oprócz takowej woli, gdyż w myśl Art 6 ust. 1 i ust. 2 Ustawy o Ochronie Danych Osobowych oraz wykładni stosowanej przez Generalnego Inspektora Ochrony Danych Osobowych tak nick jak i numer IP stanowią daną osobową umożliwiającą w sposób pośredni identyfikację osoby fizycznej przez co podlegają ochronie. Opinię tę
podzielił również Sąd Najwyższy, który analizował kwestię używania
i ochrony nicków, a 11 marca 2008 r. wydał w tej sprawie orzeczenie
(sygn. akt II CSK 539/07). Chciałbym przypomnieć o wyższości ustawodawstwa krajowego nad waszym regulaminem, który musi być z nim zgodny.
4. Zdaję sobie sprawę z faktu, iż usunięcie konta i postów może stanowić problem techniczny z powodu rozbicia struktury forum, jestem skłonny do zawarcia porozumienia w ramach którego:
-Zostanie usunięte moje konto
-Treść postów pozostanie zachowana w dotychczasowej formie.
-Nick który został przypisany do postów mojego autorstwa zostanie zmieniony na inny nie budzący skojarzeń z dotychczasowym "XYZ" i uniemożliwiający zidentyfikowanie autora postów.

Pozdrawiam

W efekcie otrzymałem natychmiastową odpowiedź

Witam,

gratuluję. Szczerze mówiąc od dawna czekałem na użytkownika, który zna swoje prawa i nie poddaje się po pierwszym linku wysłanym przeze mnie.
Oczywiście znam ustawę o ochronie danych osobowych i w tym przypadku na życzenie prokuratury musielibyśmy usunąć wszystkie informacje.
Ale nie będzie to potrzebne.
Podaj mi swój nowy nick (nawet przysługuje Ci prawo do jego zmiany ;) ), a ja wtedy zrobię wszystko wg naszych ustaleń.

Pozdrawiam,

Jak widać straszonko się powiodło. Jednak mam kilka pytań:

1. Czy moja argumentacja była właściwa czy po prostu wyszedł mi blef, który poskutkował?
2. Czy forum internetowe jest usługodawcą w myśl Ustawy o Świadczeniu Usług Drogą Elektroniczną i czy przepisy tam zawarte mają w tym wypadku zastosowanie?
3. Jeśli te przepisy mają zastosowanie to w regulaminie wg. Art. 8 ust. 3 Ustawy o Świadczeniu Usług Drogą Elektroniczną powinny znajdować się "warunki zawierania i rozwiązywania umów o świadczenie usług drogą elektroniczną,". Czy jeśli w regulaminie nie ma informacji na ten temat to czy taki regulamin w ogóle jest prawomocny?
4. Czy mam prawo do domagania się usunięcia postów mojego autorstwa z forum? Wiem, że niektórzy próbują to podciągnąć pod prawo autorskie jednak normalna dyskusja nie ma charakteru twórczego co już przeczytałem w paru tematach na państwa forum. Wiem, że niektóre fora próbują się zabezpieczyć klauzulą w regulaminie, że posty stanowią integralną część forum i nie dają możliwości usuwania postów. Lecz czy taka klauzula jest w ogóle zgodna z prawem?
5. Czy jeśli treść postów może w sposób pośredni umożliwiać identyfikację mojej osoby to czy można takie posty uznać za Dane Osobowe i domagać się ich usunięcia?

To na razie chyba tyle... jak mi się coś jeszcze przypomni to napiszę :)

he, he, dobre...
Feniks06 napisał:
Jak widać straszonko się powiodło.
Czy moja argumentacja była właściwa czy po prostu wyszedł mi blef, który poskutkował?
ważne, że skuteczna ;) Chociaż, ja osobiście, wcale nie jestem taki pewien, czy jedynie po samym nicku i IP można by jednoznacznie zidentyfikować osobę. Bo co będzie, jeśli teoretycznie przy zakładaniu konta pocztowego osoba ta podała wymyślone dane osobowe, zaś IP jest kawiarenki internetowej albo zmienne z sieci osiedlowej? Jak w takim przypadku przywiązać je do rzeczywistej osoby? Tak trochę trudno może być z tą ochroną danych osobowych... Ale, nick będzie dobrem osobistym jego właściciela (co potwierdziło przytoczone stanowisko SN), zaś konto jest własnością użytkownika, którą może on rozporządzać dowolnie według swojego uznania - czyli również skasować go (o ile oczywiście, nie było innych zapisów na tę okoliczność w regulaminie forum).
Czy forum internetowe jest usługodawcą w myśl Ustawy o Świadczeniu Usług Drogą Elektroniczną i czy przepisy tam zawarte mają w tym wypadku zastosowanie?
jest.
Jeśli te przepisy mają zastosowanie to w regulaminie wg. Art. 8 ust. 3 Ustawy o Świadczeniu Usług Drogą Elektroniczną powinny znajdować się "warunki zawierania i rozwiązywania umów o świadczenie usług drogą elektroniczną,". Czy jeśli w regulaminie nie ma informacji na ten temat to czy taki regulamin w ogóle jest prawomocny?
regulamin zawsze obowiązuje, co najwyżej jego poszczególne zapisy mogą być w sprzeczności z przepisami nadrzędnymi, i wtedy byłyby niewiążące dla użytkownika. Art.8 wyszczególnia zapisy, które powinny się znaleźć w regulaminie, a jeśli nie ma jakiegoś zapisu, to pozostają zasady ogólne.
Czy mam prawo do domagania się usunięcia postów mojego autorstwa z forum? (...) Wiem, że niektóre fora próbują się zabezpieczyć klauzulą w regulaminie, że posty stanowią integralną część forum i nie dają możliwości usuwania postów. Lecz czy taka klauzula jest w ogóle zgodna z prawem?
to jest temat rzeka, i należałoby go dla każdego forum rozważać indywidualnie, bo może to też zależeć od charakteru forum, a więc i padających tam wypowiedzi.

Ogólnie - każdy post to forma listu otwartego który użytkownik wysyła w świat poprzez umieszczenie go na forum. No, i jak wycofać taki list, kiedy staje się on własnością wszystkich użytkowników form? ;)

A niezależnie, posty w swojej większej lub mniejszej części nie będą posiadały charakteru utworów w świetle upaipp, a więc ich autor nie będzie posiadał ochrony prawnoautorskiej. Ale to nie koniec jeszcze. Wszystkie posty wejdą jako elementy składowe do wielkiego utworu zbiorowego pt. FORUM - do którego to prawa autorskie (majątkowe oczywiście) posiada właściciel forum - z mocy ipaipp. Ale to dalej nie koniec jeszcze. Niektóre posty będą jednak posiadały (może, tak jak ten - na przykład ;)) ochronę prawno - autorską - bo będą twórcze i indywidualne. Wtedy, pomimo że majątkowe prawa autorskie do nich jako elementu składowego FORUM będzie posiadać właściciel forum - to autor postu zachowuje swoje majątkowe prawa autorskie do takiego postu w ogólności. No, i tak to trochę patowo wygląda...

_Chris_ napisał:
Chociaż, ja osobiście, wcale nie jestem taki pewien, czy jedynie po samym nicku i IP można by jednoznacznie zidentyfikować osobę.

Ten argument zaczerpnąłem po przeczytaniu poniższej lektury na stronie GIODO.

ABC Zagrożeń Bezpieczeństwa Danych Osobowych w Systemach Teleinformatycznych

Tam jest krótkie rozważanie na ten temat i wniosek, iż między innymi numer ip i nick należy uznać za dane osobowe z uwagi na fakt, że w sposób pośredni mogą przyczynić się do identyfikacji osoby fizycznej. Wydaje mi się, że tutaj słowem-kluczem jest "w sposób pośredni". Oczywiście jest też mowa o wyjątkach. Dlatego też, napisałem o wykładni GIODO na ten temat :) Choć rozumiem, że w rzeczywistości nie zawsze będzie to wszystko takie poukładane bo można, właśnie wziaść za przykład sytuacje o których napisałeś

Co do postów to rzeczywiście widzę, że jest na to milion sposobów widzenia:) Mi się wydawało, że moją własnością jest wszystko co napisze... skoro to napisałem to mam prawo to usunąć przecież :) Choć gdyby admin mi robił problem to poszedłbym w tym kierunku, że ich własny regulamin mówi o tym, że zgadzam się na zapisywanie wszystkich informacji, które przekażę i że dane te nie będą przekazywane nikomu bez mojej zgody przy założeniu, że treść postów jest taką informacją. Nie wiem czy miałbym rację ale liczyłbym, że admin będzie myślał, że mam :D

Ostatnia edycja:
napisz email z ta trescia

> Wniosek o usunięcie danych osobowych
>
>> Zgodnie z ustawą z dnia 29 sierpnia 1997 o ochronie danych osobowych,
>> Ja niżej podpisany zwracam się z wnioskiem o zaprzestanie
>> przetwarzania moich danych osobowych oraz całkowite usunięcie danych
>> ze zbioru danych Firmy : xxx
>>

dodaj ze twoje konto ma nazwe np costam

_chris_ napisał:
Ale to nie koniec jeszcze. Wszystkie posty wejdą jako elementy składowe do wielkiego utworu zbiorowego pt. FORUM - do którego to prawa autorskie (majątkowe oczywiście) posiada właściciel forum - z mocy ipaipp.
Kto jest właścicielem forum jeśli osób zakladajacych je i porwadzących jest wiecej niż jedna. Czy wszystkie sa właścicielami czy też tylko osoba która posiada serwer i domene na której jest forum może się nazwywać właścicielem w oczach prawa?

A co w przypadku jeżeli w regulaminie jest wyraźny zapis, że nie usuwa się kont aby nie niszczyć forum, a podczas rejestracji użytkownik jest informowany, że rejestrując się zobowiązuje się przestrzegać tego regulaminu?
Może wtedy domagać się skasowania konta i postów? Czy tylko samego konta? No bo przecież od początku wiedział, że jego konto nie może zostać usunięte, więc wszystkie treści publikował z taką świadomością.

adw1337 napisał:
Ale odgrzałeś...

Czepiasz się. Chyba lepiej odgrzewać jeden temat, niż zakładać 20 takich samych no nie? Gdyby wszyscy robili tak jak ja, mielibyście mniejszy bajzel na forum:P

Powrót