kasowanie postów

• Autor wątku Autor wątku elton_28
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

elton_28

Użytkownik
Odpowiedzi
31
Witam, piszę w tym dziale bo sprawa, którą opisuję jest o tyle ważna co zabawna .
Mianowicie zamieściłem przed dwoma dniami ogłoszenie na portalu, nazwę pominę o następującej treści :

Witam, jak w temacie ****moderacja****
Paweł.

Swój adres i telefon pominę żeby mnie nie posądzono o spam, generalnie ogłoszenie wisiało jeden dzień po czym mod je usunął argumentując iż ma ono charakter dyskryminujący w odniesieniu do sformułowania "oferty ze zdjęciem"

Mnie natomiast uczono że gdy szukam pracy to powinienem przyszłemu pracodawcy przesłać CV ze zdjęciem, opisem mojego doświadczenia, pełnionych funkcji w innych firmach itd,itd.
Przyznam że dostałem jakieś maile, których opis zawierał trzy linijki tekstu max.
Myślałem że tych czasach takie praktyki są na porządku dziennym i nie trzeba nikomu z osobna tłumaczyć jak ma zgłosić swoją kandydaturę.
Ja jestem świeżym pracodawcą, zawsze można ze mną pogadać przez telefon ale nie o wszystkim będę pamiętam i nie wszystkiego się dowiem od kandydata i dlatego to CV jest niezbędne .
Proszę o wasz komentarz do tej sprawy, czy istotnie popełniłem błąd i czy dla was też jest to takie oczywiste??
Dziękuję i pozdrawiam,
Paweł.

elton_28 napisał:
ogłoszenie wisiało jeden dzień po czym mod je usunął
Na naszym forum nie zezwalamy na szukanie pracowników. Takie posty likwidujemy.

Ok, rozumiem nie miałem nawet na myśli tego, usunąłem nawet numer i maila.
Chodziło o samą kwestie usunięcia skoro na forum jest odpowiedni dział do tego i w nim zostało zamieszczone ogłoszenie.
Pisałem jaka była argumentacja i pytam czy coś zrobiłem nie tak, przyznam że jest to dla mnie spore zaskoczenia i nie rozumiem tego dlaczego wywalono to ogłoszenie i juz nawet zmieniłem formę to po raz kolejny wywalili je.
Czy wpis że chciałbym oferty ze zdjęciem jest naganny i kogoś dyskryminuje??
Nie żalę się tylko chciałbym rozwiać wątpliwości.

Ale czy jest prawnie zakazane??
W poprawnie napisanym CV przecież zawsze jest zamieszczone zdjęcie, choćby dlatego bo można było stwierdzić czy dana osoba jest istotnie tą, za którą się podaje, nie wiedziałem ze ta kwestia może budzić takie emocje.
Czyli na koniec żeby bez sensu nie bić piany nie mam podstaw prawnych by kogokolwiek karać za takie sformułowanie ??

Ok, mój błąd:)
Ważne że nie łamię żadnego prawa o oskarżenia pod moim adresem są bezpodstawne, nie kuma tego, człowiek próbuje, chce tworzyć nowe miejsce/ca pracy to się zawsze znajdzie ktoś kto żuci kamieniem, nie wiem skąd się to bierze.

To może z innej beczki jeśli oczywiście w tym dziale mogę:)
Mam działalność od niedawna i stałem jeszcze wczoraj przed wyborem opcji rozliczenia Vat-u, wybrałem kwartalną, metodą kasową, wydawało mi się że w transporcie gdzie te terminy płatności są dość długie to będzie najlepsza opcja, sugerowałem się także doświadczeniem kolegi, który ostatnio zapłacił 7100 zł vat-u ale na wystawionych 25 faktur pieniądze mu wpłynęły na konto za 6 i sporo musiał wyłożyć z zasobów.
Wiem że to działa w obie strony i ja żeby fakturę wrzucić w koszta muszę ją zapłacić, pytanie czy dobrze wybrałem, czy w tym interesie się sprawdzi ta metoda??

elton_28 napisał:
czy w tym interesie się sprawdzi ta metoda??
Trudno powiedzieć. Ja nie jestem jej zwolennikiem. Może niesłusznie? Ale to tylko moje zdanie.

Wyjdzie w praniu, szkoda tylko ze na ogólne można wrócić gdyby się nie sprawdziła po 12 miesiącach.
Zakładam że Ci nie podchodzi z racji kłopotliwej papierologi, faktura sama w sobie jest dowodem sprzedaży ale przy tej metodzie muszę jeszcze mieć potwierdzenia wpłaty czy przelewu ale dogadałem się ze księgową ze jak dostanę kasę to po prostu napisze na fakturze ze zapłacona już została i tyle.
I tak jak przyjdzie czas wszystkie będę sprawdzał z przelewami.
Jest jeszcze jakiś haczyk względem tej ogólnej metody, który by przemawiał za jej nieopłacalnością?

Metoda według mnie dobra i zaoszczędzisz czas

Tak mi się także wydaje, minus taki że żeby odliczyć podatek to także muszę opłacić daną fakturę.
Pytanie jeszcze z innej beczki bo z mojego firmowego konta znika po 1 zł za każdy przelew do innego banku, za rachunki tel., prąd ale posiadam jeszcze jedno konto osobiste za które nic nie płacę, czy mogę to wszystko opłacać z tego konta, raty leasingu itd. i normalnie będę mógł to wrzucić w koszta czy konieczne są opłaty z konta firmowego??
Tak myślę że przecież jak płacę gotówką to przecież nikt mnie nie pyta o konto firmowe, mam rację ??

Dzięki za info. będę w takim razie robił tak samo tylko się jeszcze upewnię jak porozmawiam z księgową.
Do czego w takim razie jest mi to konto tak na prawdę potrzebne oprócz przelewów do zusu i skarbówki??

Ostatnia edycja:
elton_28 napisał:
Dzięki za info. będę w takim razie robił tak samo tylko się jeszcze upewnię jak porozmawiam z księgową.
Do czego w takim razie jest mi to konto tak na prawdę potrzebne oprócz przelewów do zusu i skarbówki??

Ja np z osobistego opłacam tylko te transakcje, za które nie otrzymam faktury lub rachunku :) Reszta leci z firmowego :)

Ja tylko przelewy między swoimi rachunkami mam za free, myślą ze jak człowiek prowadzi działalność to jest na tyle bogaty że można go z każdej strony podskubywać:)
Księgowa mi mówiła, że nie ma obowiązku płacenia faktur z kont firmowego muszę się tylko jeszcze dopytać czy Zus I Skarbówkę też mogę.

Powrót