Katalizatory

• Autor wątku Autor wątku Ryszard123456
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
No może katalizatory z disli to się zgodzę bo jest w nich platyna która utrzymuje cenę 800-1000$ A zerknij sobie na wykres notowań palladu i rodu pallad był po 200-300 dolarów aktualnie 2400$ to jest 10× wzrost natomiast rod był po 1000 A aktualnie jest po 14000$ czyli jeżeli przykładowo teraz katalizator z benzyny kosztuje 1000zl wtedy był wart 100 to raz , A dwa nie podwarzam że nikt wtedy nie wiedział o katalizatorach Ale nie było na nie takie bum jak teraz że ludzi kupują auto nie dla auta tylko dla katalizatora, może nie po cenie złomu przesadziłem Ale przez 2lata z pensji szło co miesiąc kupić kilkanaście sztuk :)

A druga sprawa , to zapytanie nie jest napisane po to żeby użytkowników forum przekonywać do mojej histori tylko ,żeby zaczerpnąć informacji od ludzi mających wiedzę w temacie czy działam zgodnie z prawem

Wiem że temat twojego pytania był inny ale czytając twojego posta zapaliła mi się czerwona lampka. I nie pytaj z jakiego powodu. Może i miałeś jakieś legalne źródła dostępu do tych katalizatorów. Ja nie dotarłem do takich. Wszyscy tłumikarze i punktu skupu złomu mi odpowiadały że mają już swoich odbiorców którzy płacili dobre ceny. A to był przecież 2005 rok. W 20012 dopiero się musiało dziać. W 2005 roku sprzedałem 2 katalizatory 1.4 benzyna z Renault Megane po 350 zł sztuka. W tym samym czasie kolega z 2.0 benzyna BMW za 500 zł. Więc już wtedy była za nie dobra cena. Faktem jest że nie wiem za ile teraz one chodzą.

Ostatnia edycja:
I już się plączesz Ryszard w zeznaniach. Klikanaście szt miesięcznie aie to max. 19 szt x 12 m-cy x 2 lata = 456 szt. Aby kupić Twoją ilość musiałbyś kupować przeszło 85 szt miesięcznie, czyli prawie 3 dziennie łącznie ze świętami i weekendami. Może nie jest to do zaliczenia do działalności gospodarczej, ale dobry chwyt wspóldziałając z firmą recyklingową katalizatorów na zmniejszeniu ich obciążeń podatkowych, bo mogą sobie od Ciebie kupić "towar" prawie w cenie kosztów. W tym sezonie robiłem iwestycję w dużej firmie tym się zajmującej. Mają miejsca, nawet w GB, gdzie biora je prawie darmo, kupują od nieuczciwych pracowników demontażu i "kupno" od Ciebie po bardzo wysokiej cenie robi im super robotę. Oby tylko KAS nie prześwietlił twojego "hobby", bo może się źle to skończyć. Takie jest moje odczucie.

Napisałem że z pensji można było kupić kilkanaście sztuk,ludzie mają też oszczednosci mogą wziąść kredyt itp. Itd. Zresztą nie o to chodzi żeby przed kimś się tutaj tłumaczyć,chciałem tylko uzyskać odpowiedź na swoje pytanie , A puki co dowiedziałem się że mam działalność nie zarejestrowana , oraz że pomagam firma w obniżeniu podatku dochodowego.
Forum służy na dzieleniu się swoją wiedzą czy wydaje się tu wyroki? Bo jak to 2 to źle trafilem:)

Wyroków żadnych nikt nie wydawał, tylko przewidywał co może się stać. Sam piszesz w poście #6, że czujesz że się Tobą zainteresują w trakcie kontroli. I ja znając działania KAS pogdybałem. Moim zdaniem wykluczyłbym jak pisałem konieczność prowadzenia działalności gospodarczej. Ale na pewno wyda im się dziwne cotygodniowe obroty firmy z osobą fizyczną na dziesiątki tysięcy złotych. I po prostu będą chcieli to wyjaśnić. Miałem podobną sprawę, i choć nie mieli racji to brnęli aż do NSA, gdzie przegrali. Środki dla nich się nie liczą, w trakcie postępowania przesłuchali przeszło 200 moich kontrahentów z całego kraju, bo robiłem drobną usługę dla jakiś wielkich firm-marek, co miały w moim rejonie oddziały, a FV szły na centralę. I wzywali zarząd co to nie miał pojęcia o powstaniu FV na 350 zł, a oni chcieli znać szczegóły. I konkluzja. Twardo trzymaj się swojej wersji, wskaż świadków co wiedzieli o tym, w razie nadgorliwych inspektorów weź zaraz radcę prawnego, który będzie Cię reprezentował. Wydaje się to dziwne, jak mi co byłem pewien, że jestem niewinny, jak bym zatrudnił dobrego radcę prawnego sprawę skończyłbym na etapie US, a nie NSA. I na pewno Ci źle nie życzę, tylko warto znać potencjalnie najgorszy scenariusz.

Dzięki wielkie,A to co pisałem to badz8ej tyczylo Pana który w wcześniejszym wpisie był w 100% pewny że prowadzę nie zarejestrowana dzialnosc:). Skupow u nas jest sporo tak więc jakiś plusem jest to że cała kwota się kumoluje się u jednego odbiorcy czyli kwoty są spore Ale rozłożone tak więc aż tak nie będą kuly w oczy w razie kontroli.nie mam nic do ukrycia Ale wiem na jakiej pozycji jestem na starcie :)radca prawny/prawnik od pierwszej (ewentualnej ) rozmowy z urzędnikiem bo samu można powiedzieć coś co Cię przekreślić bo podejrzewam że mają na to swoje sposoby żeby z "białego zrobić czarne". Tak więc już wszystko wiem dziękuję wszystkim za odpowiedzi. I wesołych świąt lepszego 2021 pozdrawiam

Powrót