Kategoria wojskowa :/

• Autor wątku Autor wątku zmien
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zmien

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam.
Mam taki problem, że 1 kwietnia 2008r. (tak wiem, że dawno, że wtedy powinienem się odwołać) dostałem kategorię D na Wojskowej Komisji Lekarskiej tylko i wyłącznie z powodu niedowagi.

Dzisiaj byłem w WKU, powiedzieli, żeby złożyć wniosek. ale nie dają wielkich szans. Ja znalazłem coś takiego w internecie

W związku z ogromnym zainteresowaniem moim postem, chciałbym przeprosić
za niemożliwość odpowiedzenia na wszystkie maile. Postaram się więc
naprawić błąd i przedstawić mżliwości zmiany kategorii na forum. Otóż
rzeczywiście we wrześniu weszła w życie nowelizacja ustawy o Powszechnym
obowiązku obrony RP. Ogranicza ona możliwość wystąpienia o zmianę
kategorii jedynie do przypadków, kiedy wojsko samo wyrazi
zainteresowanie taką zmianą. Zgodnie jednak z przepisami Kodeksu
Postępowania Administracyjnego istnieje możliwość zmiany ostatecznej
nawet decyzji w sprawie ustalenia kategorii wojskowej i znowelizowana
ustawa nie ma tu nic do rzeczy. Artykuł 145 paragraf 1 KPA mówi, że
postępowanie dotyczące każdej decyzji administracyjnej (a taka jest
również decyzja PKL w sprawie ustalenie zdolności do służby wojskowej)
może zostać wznowione w szczególnych ujętych w przepisie sytuacjach.
Najwłaściwszym wydaje się być ustęp 5 wspomnianego przepisu, który mówi,
że wznowienie postępowania może nastąpić jeśli "wyjdą na jaw istotne dla
sprawy, nowe okoliczności faktyczne lub nowe dowody istniejące w dniu
wydania decyzji, nie znane organowi, który wydał decyzję". I tu mamy juz
szerokie pole do popisu dla lekarzy. Jeśli uda Wam się zdobyć
odpowiednie zaświadczenia, zależne od powodu otrzymania kategorii którą
chcecie zmienić, to na ich podstawie oraz na podstawie przepisów art 145
paragraf 1 ust. 5 należy wystąpić do WKU z wnioskiem o wznowienie
postępowania. Ponieważ wznowienie postępowania jest nadzwyczajnym
środkiem wzruszającym ostateczna decyzję administracyjną, nie mają tu
zastosowania przepisy na podstawie których WKU odrzuca zwykłe wnioski o
zmiane kategorii i wniosek o wznowienie, jeśli tylko jest odpowiednio
uzasadniony, musi zostać rozpatrzony pozytywnie. ..... postrachwku

Moje pytanie brzmi czy ktoś mógłby mi pomóc/doradzić jakie dokumenty skompletować, jak poprawnie napisać podanie itp rzeczy??

Będę bardzo wdzięczny za każdy post na temat.

Tak zgadza się. Art. 145 par. 1 pkt 5 KPA dopuszcza jako przesłankę wznowienia postępowania zakończonego ostateczną decyzją wyjście na jaw nowych okoliczności lub nowych dowodów istniejących w chwili wydania decyzji, o których organ nie widział.
Nie wiem na co chcesz się powołać faktycznie ale moje zdanie jest takie: przesłanka nie obejmuje nowych dowodów i okoliczności które nie istniały w chwili wydania decyzji, a pojawiły się później. Domyślam się, że chcesz się powołać na to, że już nie masz niedowagi i złożyć na potwierdzenie tych faktów zaświadczenie lekarskie?
Na 100% zostanie wydana decyzja o odmowie wznowienia postępowania ze względu na brak wystąpienia przesłanek z art. 145 par. 1 lub 145a.
Skoro badający Cię lekarze na komisji wojskowej stwierdzili niedowagę, to jaki lekarz wystawi ci teraz zaświadczenie, że nie miałeś niedowagi w 2008 roku?

Ale jak będziesz chciał złożyć odpowiednie podanie to wystarczy aby podanie zawierało imię, nazwisko, adres osoby wnoszącej podanie oraz żądanie. Nie musisz się martwić o to czy będzie to napisane profesjonalnie czy też nie. Napisz swoimi słowami, będzie to uznane.

Mam nadzieje, że mogłem pomóc.

Pozdrawiam

Mam inne zdanie na ten temat. Zacznę od początku. Mamy tu do czynienia z prawem procesowym(Kodeks postępowanie administracyjnego) i materialnym(ustawa o powszechnym obowiązku obrony). Jaka jest relacja między nimi? Prawo procesowe pełni funkcję służebną w stosunku do prawa materialnego. Umożliwia skorzystanie z praw zawartych w prawie materialnym. Wnioskując: ważniejsze jest to co jest wpisane w ustawie o powszechnym obowiązku. Przytoczę fragment nowelizacji tej ustawy dotyczący kategorii zdrowia:

Art. 1. W ustawie z dnia 21 listopada 1967 r. o powszechnym obowiązku obrony Rzeczypospolitej Polskiej (Dz. U. z 2004 r. Nr 241, poz. 2416, z późn. zm.1)) wprowadza się następujące zmiany:
1) w art. 28:
a) ust. 4 otrzymuje brzmienie:
"4. Ostateczne orzeczenie o zdolności do czynnej służby wojskowej ustalające kategorię zdolności do czynnej służby wojskowej A lub B może być zmienione przez powiatową komisję lekarską z urzędu albo na pisemny wniosek poborowego lub wojskowego komendanta uzupełnień, jeżeli stan zdrowia poborowego uległ istotnej zmianie.",
b) po ust. 4 dodaje się ust. 4a-4d w brzmieniu:
"4a. O wszczęciu z urzędu postępowania, o którym mowa w ust. 4, zawiadamia się wojskowego komendanta uzupełnień oraz poborowego.
4b. Wniosek o zmianę kategorii zdolności do czynnej służby wojskowej A lub B poborowy składa za pośrednictwem wojskowego komendanta uzupełnień. Do wniosku poborowy dołącza zaświadczenie lekarskie stwierdzające zmiany w stanie zdrowia poborowego, jakie nastąpiły od dnia ostatniego orzeczenia ustalającego kategorię zdolności do czynnej służby wojskowej.
4c. Do powiatowej komisji lekarskiej nie kieruje się osób, wobec których wydano ostateczne orzeczenie ustalające kategorię zdolności do czynnej służby wojskowej D lub E.
4d. Wobec osób, dla których ustalono kategorię zdolności do czynnej służby wojskowej D lub E, przewodniczący powiatowej komisji lekarskiej wszczyna z urzędu postępowanie w sprawie zmiany kategorii zdolności do czynnej służby wojskowej, jeżeli ostateczne orzeczenie o stopniu zdolności tych osób do czynnej służby wojskowej zostało wydane z naruszeniem przepisów prawa. O wszczęciu tego postępowania powiadamia się wojskowego komendanta uzupełnień oraz poborowego.";

W skrócie: Można wnioskować o zmianę kategorii A lub B w przypadku pogorszenia stanu zdrowia, nie ma natomiast możliwości zmiany kategorii D lub E na inną chyba, że mamy do czynienia z przestępstwem przy wydaniu decyzji.

Na zakończenie: Pomysł skorzystania z trybu nadzwyczajnego jest dobry, ale w tym przypadku niemożliwy.

Żałuję bardzo, że się wtedy nie odwołałem :/

Kolega takiej samej postury jak ja dostał kat, A z adnotacją, że jest szczupłej budowy ciała, a mnie wrąbali D z taką samą adnotacją......

Wojtas89 napisał:
Mam inne zdanie na ten temat. Zacznę od początku. Mamy tu do czynienia z prawem procesowym(Kodeks postępowanie administracyjnego) i materialnym(ustawa o powszechnym obowiązku obrony). Jaka jest relacja między nimi? Prawo procesowe pełni funkcję służebną w stosunku do prawa materialnego. Umożliwia skorzystanie z praw zawartych w prawie materialnym. Wnioskując: ważniejsze jest to co jest wpisane w ustawie o powszechnym obowiązku. Przytoczę fragment nowelizacji tej ustawy dotyczący kategorii zdrowia:

W skrócie: Można wnioskować o zmianę kategorii A lub B w przypadku pogorszenia stanu zdrowia, nie ma natomiast możliwości zmiany kategorii D lub E na inną chyba, że mamy do czynienia z przestępstwem przy wydaniu decyzji.

Na zakończenie: Pomysł skorzystania z trybu nadzwyczajnego jest dobry, ale w tym przypadku niemożliwy.

Nie rozumiem w czym przejawia się twoje inne zdanie na ten temat. To, że przepisy prawa materialnego w tym przypadku nie dają możliwości zmiany kategorii z D na A to już wszyscy wiedzą, dlatego rozpatrywaliśmy inne możliwości załatwienia tej sprawy na podstawie przepisów prawa formalnego. Tak w tym konkretnym przypadku skorzystanie z instytucji wznowienia postępowania lub stwierdzenia nieważności decyzji jest niemożliwe, ale jakby wystąpiła przesłanka pozwalająca na skorzystanie z jednej z tych instytucji to byłoby to możliwe bez względu na przepisy prawa materialnego. Pozdrawiam

Polega na aspekcie rozpatrywania sprawy, jej kolejności. Najpierw zwracamy uwagę na przepisy dotyczące danej materii(ustawę o powszechnym obowiązku)-co mówią w tej kwestii a dopiero potem, jeśli jest taka możliwość, przystępujemy do analizy innych przepisów(zawartych w innych aktach prawnych), pod kątem ich konkretnych norm.

Ostatnia edycja:
witam ja mam pytanie i nie wiem gdzie mam o tym napisać
mianowicie mam znajomego w wojsku i ostatnio był na jakimś szkoleniu albo kursie i mu ktoś ukradł telefon co powinien z tym zrobić i komu to powinien zgłosić proszę o szybka odpowiedz

A co ma wspólnego kradzież telefonu z dyskusją na temat zmiany kategorii zdolności do służby wojskowej ?

Powrót