Kategorie ze strony internetowej a prawa autorskie

• Autor wątku Autor wątku kamikaze1945
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kamikaze1945

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam. Mam pytanie dotyczące tego czy jeśli bym skopiował kategorię z podkategoriami, z jakiegoś serwisu czy to jest nieprawne? Na logikę biorąc jest to nielegalne, ale z drugiej strony nie mają przecież praw na wyłączność do wszystkich słów. Kategorię tyczyły by się katalogu dla firm. Mianowicie pracowałem w tej firmie dla której robiłem ten serwis, podpisywałem papierki że nie wykorzystam materiałów zdobytych w tej firmie. Na dzień dzisiejszy musiałbym ręcznie spisać wszystkie kategorię z podkategoriami, bo takowych nie mam. Ten serwis już jest w sieci i działa. Chciałbym rozwiać swoje małe wątpliwości.
Dziękuję za odpowiedz.

Na moje oko to nie jest nielegalne.

Ważne jest jednak, co to są za kategorie (czego dotyczą). Jeśli są podzielone w sposób charakterystyczny dla samych siebie (czyli np. kategoria "samochody" i podkategoria "osobowe"), można kopiować śmiało.

No i jeszcze ważne jest, co zamierzasz z tym zrobić. Jeśli chcesz tylko skopiować kategorie (bo ładnie mają podzielone) i samemu pisać w nich artykuły (lub zamieszczać takie, do których masz prawa lub zezwolenia), to możesz czuć się spokojny. Kopiowanie całych treści jest oczywiście czynem karalnym.

Dziękuję za tak szybką odpowiedz, nie myślałem że tak szybko ktoś odpisze.
Przykładowy spis kategorii LINK. Kategorie są ładnie podzielone na 3 kategorie. Te kategorie chciałbym wykorzystać w moim katalogu firm, ale tak jak pisałem obawiam się że jest to wbrew prawą autorskim i obawiam się że będzie mógł mnie oskarżyć o nieprawne wykorzystanie w swoim serwisie. Dziękuję z góry za odpowiedz.

Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych
Art. 1, ust. 1. Przedmiotem prawa autorskiego jest każdy przejaw działalności twórczej o indywidualnym charakterze, ustalony w jakiejkolwiek postaci, niezależnie od wartości, przeznaczenia i sposobu wyrażenia (utwór).

Twórczość ta nie ma indywidualnego charakteru, więc możesz spokojnie przekopiować. A nawet, gdyby miała, to jest jeszcze prawo cytatu. Twój serwis będzie miał elementy twórcze oraz indywidualne, więc prawo to ci przysługuje.

Ostatnia edycja:
Dziękuję Tobie za odpowiedz :) Po tych kategoriach będę chciał aby była możliwość dodawania firm i wyszukiwania ich. Byłem przekonany że nie mogę ich wykorzystać, ponieważ po pierwsze podpisałem wcześniej dokumenty że nie wykorzystam żadnych materiałów z byłej pracy(mimo to że musiałbym te kategorie teraz ręcznie spisać bo nie mam dostępu do tych ateriałów), a kolejny minus że na stronie widnieje treść w stopce ' nazwa firmy***** Wszystkie prawa zastrzeżone' .
Teraz jestem spokojniejszy :) Życzę przyjemnego dnia :)

Stopka jest informacją, do kogo prawa autorskie należą (a właściwie do kogo deklarują, że należą - to czasami jest różnica :)). Mogą sobie napisać, co chcą, ale jeśli coś nie stanowi utworu w myśl ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, to nie mają do tego prawa autorskiego.

Nie ma za co i również życzę miłego dnia, a także i całych wakacji. :)

A, jeszcze istotna wzmianka do mojego postu wyżej: przy zastosowaniu prawa cytatu musisz zamieścić informacje o źródle. Ale w twoim przypadku nie trzeba nawet tego prawa stosować, o czym już pisałem wyżej. Tak dla spokojnego sumienia to uzupełniłem.

Ostatnia edycja:
Powrót