Kaucja za mieszkanie

• Autor wątku Autor wątku BasiaAs
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

BasiaAs

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Dzień dobry. Chcę pomóc pewnej Pani ( jej rodzinie ) i wpłacić za nią kaucję za wynajem mieszkania . Umówiliśmy się z właścicielem mieszkania, że umowę najmu podpisuje z Panią a ja wpłacam kaucje właścicielowi mieszkania i otrzymuje KP. Myślałam o tym aby Pani, której pomagam oraz właściciel mieszkania podpisali mi takie oświadczenie , że kaucje za wynajem mieszkania wpłaciłam za wynajmującą ja i że w przypadku rozwiązania umowy najmu kaucja wraca do mnie czy takie oświadczenie ma jakąś moc prawną?

Tak, prawnie jest to możliwe. Spełniasz świadczenie do którego nie jesteś zobowiązana, ale następuje zastrzeżenie zwrotu. W przypadku ustania umowy najmu, kaucja podlega rozliczeniu. O ile nie ma zaległości finansowych czy szkód (to właśnie kaucja zabezpiecza) to podlega zwrotowi w pełnej wysokości.

Hmmm ... A jak kaucja zostanie zabezpieczona na poczet rozliczeń za wynajmowany lokal? Pani zwróci Tobie kaucję?

forg napisał:
Hmmm ... A jak kaucja zostanie zabezpieczona na poczet rozliczeń za wynajmowany lokal? Pani zwróci Tobie kaucję?
Jeśli zajdą takie potrzeby to liczę sie z tym , że kaucja przepadnie. Ale jeśli nie będzie takich potrzeb to chciałabym , aby kaucja wróciła do mnie

Powrót