Kazus - ciężki przedmiot, dobrowolne odstąpienie

• Autor wątku Autor wątku sandraaa7
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sandraaa7

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witajcie :)

Czy pomożecie rozwiązać kazus?
Oto on:

"Awantura w domu. Mąż bierze ciężki przedmiot i z zamiarem zabójstwa chce uderzyć żonę. Żona robi unik . Mąż biegnie za nią , podnosi do góry przedmiot i robi mu się jej żal. Zrezygnował z zabicia żony. Prokurator oskarżył go o usiłowanie zabójstwa , a obrońca wskazuje, że doszło do dobrowolnego odstąpienia. "

Mam już ustalenie stanu faktycznego oraz podstawy prawne.
Brakuje mi subsumcji, odpowiedzi i uzasadnienia.

Ktoś potrafi pomóc?
Będę bardzo wdzięczna! ;)

RE: Pomocy! kazus z prawa karnego.

Skoro ma Pani podstawę prawną w czym jest problem?

Proszę rozwiązać kazus - chętnie sprostujemy Pani tok myślenia w razie potrzeby, ale naprawdę - zadań nie rozwiązujemy za kogoś.

spokojnie, nie potrzebuje gotowca :)
potrzebowałam tylko pomocy, bo nie studiuję prawa, ale resocjalizację i to moja pierwsza styczność z kazusami :)

dobrze, spróbuje temu sprostać :)

Wrzuć swoje rozwiązanie to na pewno ktoś oceni. Raczej nikt za Ciebie tego nie rozwiąże.

Chętnie pomożemy.

Proszę przytoczyć podstawy które Pani tu widzi jako właściwe i dlaczego.

Porozmawiamy wtedy :)

z kazusa :D
to znaczy w nim było to juz zawarte.

Nie ten dział. Jest tu taki poświęcony kazusom.

no dobrze..
moje wnioski:

Subsumpcja:

Mąż usiłuje zabić żonę.
Temu zdarzeniu odpowiada:
Art. 148
§ 1. Kto zabija człowieka, podlega karze pozbawienia wolności na czas nie krótszy od lat 8, karze 25 lat pozbawienia wolności albo karze dożywotniego pozbawienia wolności.

Mąż dobrowolnie odstępuje od dokonania zabójstwa żony.
Temu zdarzeniu odpowiada:
Art. 15
§ 1. Nie podlega karze za usiłowanie, kto dobrowolnie odstąpił od dokonania lub zapobiegł skutkowi stanowiącemu znamię czynu zabronionego.

Odpowiedź:

Mężczyzna będzie odpowiadał za usiłowanie zabójstwa swojej żony. Odstąpił dobrowolnie od dokonania czynu, co jest okolicznością łagodzącą.

sandraaa7 napisał:
Mam już ustalenie stanu faktycznego oraz podstawy prawne.
Brakuje misubsumcji, odpowiedzi i uzasadnienia.
To siadasz czytasz art 13 i 15 kk, zagladasz do komentarzy, cxzytasz co to jest usiłowanie nieukończone (niezupełne), analizujesz czy zamierzony cel mógl osiagnac tj. czy mógł zabić żone, i argumentujesz,że adwokat miał racje.

Odnosząc się do podanego przez autorkę wątku rozwiązania kazusa podanego w zamkniętym temacie muszę stwierdzić że jest nieprawidłowe. (Poza tym moderator gdyby czytał uważnie to mógł zamknąć ten wątek a nie ten w którym autorka podała propozycje rozwiązania kazusa)

Jeżeli przyjąć że mąż odstąpił od dokonania to nie jest to okoliczność łagodząca tylko okoliczność powodująca wyłącznie odpowiedzialność. "Nie podlega karze" - zatem w takim przypadku nie można skazać.
Problem w tym że owo odstąpienie miało miejsce podczas jakby "drugiego" czynu. Natomiast pierwsza próba uderzenia to klasyczne usiłowanie, podczas którego nie odstąpił. Odpowie zatem za usiłowanie zabójstwa z racji tego pierwszego zamachu które nie wyszło z powodu uniku żony.
To tak jakbym strzelał z zamiarem zabicia do kogoś ale nie trafił a potem go gonił i odstąpił. Za strzały odpowiem za usiłowanie.

Powrót