Kazus - kumulacja roszczeń

• Autor wątku Autor wątku Astennu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Astennu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Mam taki kazus. Przedsiębiorca (hurtownia), ma roszczenie o zapłatę p-ko jednemu z klientów na łączną kwotę 92.500.000,00 zł, tytułem:
a) faktura 1 - 50.000,00 zł,
b) faktura 2 - 35.000,00 zł,
c) faktura 3 - 7.500,00 zł,

Czy powództwo powinno obejmować wszystkie faktury i być rozpoznawane w postępowaniu zwykłym, czy też faktury 3 i 4 powinny być skierowane do postępowania uproszczonego.

I analogiczne pytanie w sytuacji gdy pojawia się jeszcze jedna (z umowy tego samego rodzaju) faktura 4 na kwotę 5.000,00 zł.

Przy przyjęciu, że to powinny być odrębne pozwy problem pojawia się w sytuacji, gdy tych faktur (poniżej 10.000 zł) mamy 200, 300 i więcej. Czy w takiej sytuacji mamy składać tyle pozwów ile faktur?

Potwierdzić saldo nalezności z klientem i złożyć pozew na całą kwotę ?

Też wydawało mi się to oczywiste, ale natknąłem się na pogląd, że dla roszczeń poniżej 10.000,00 zł właściwe jest postępowanie odrębne - uproszczone, wobec czego kumulacja przedmiotowa nie jest możliwa na gruncie art. 191 k.p.c. (Postępowanie cywilne kazusy, Małgorzata Manowska Warszawa 2009 - kazus 1) i zdębiałem. Intuicyjnie się z tym nie zgadzam, ale nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi.

Hej, nikt nie ma pomysłów w tej kwestii, albo najlepiej jednoznacznej odpowiedzi ;P

Nigdy nie spotkałem się z takim 'rozbijaniem' roszczeń.

W naszej firmie, nawet jeżeli mam dziesięć faktur na 1.100 zł, to kierujemy jeden pozew na 11.000 zł. Czy 2 faktury, jedna na 15k, a druga na 3 to też idą razem. Można to chyba nazwać ekonomiką procesową ;)

Jedyne możliwe rozbicia to wtedy, gdy niektóre z faktur są przez nabywców podpisane, wtedy część trafia do postępowania upominawczego, a część do nakazowego.

Powrót