Kazus na uczelnie

• Autor wątku Autor wątku gergi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gergi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Cześć, jestem studentką ekonomii i psychologi :) Jednym z moich przedmiotów jest Prawo ( które w ogóle mi nie idzie ) Czy ktoś zechciałby mi pomóc przy zadaniu ( Kazusie ) który jest dla mnie czarną magią ;/ Byłabym mega wdzięczna. Kazus brzmi tak :
" Krystyna pożyczyła Adamowi 10 butelek farby marki X . Adam miał zwrócić takie same butelki z farbą X po dwóch miesiącach. Niestety po zawarciu umowy producent farby X został zlikwidowany i farby już nie ma na rynku . Krystyna dochodzi zwrotu butelek a Adam odmawia .
Rozstrzygnij spór według schematu :
1. Ustalenie stanu faktycznego.
2. Wybór przepisów prawnych jakie zastosuje
3. Subsumpcja
4. Odpowiedź
5. Uzasadnienie

Błagam pomóżcie ;)))

Byłoby to nieuczciwe:) Rusz głową sama:)
Podpowiem tylko, że warto zajrzeć do przepisów KC traktujących o niemożliwości świadczenia - tej niezawinionej:)
Subsumpcja zaś to "podciągnięcie" stanu faktycznego do przepisów.
Powodzenia!

Dzięki za pomoc :P
Szczerze, to już próbowałam, ale coś mi nie idzie ... To nie moja dziedzina, więc nie mam zielonego pojęcia jak mam to zrobić , stąd proszę o pomoc kogoś to się na tym zna i ma w tym temacie zdecydowanie większą wiedzę niż ja :)
Czy prośba o pomoc to coś złego ? Myślę, że nie ;)

Podaj własne rozwiązanie, a my to zweryfikujemy:)

Nie będziemy za Ciebie odrabiać pracy domowej :)

Mała podpowiedź,może dobra? Świadczenie z przyczyn obiektywnych nie może być spełnione.

Łatwo jest mówić osobą z wykształceniem prawniczym bądź mającym obszerną wiedzę na ten temat .
Hmm skoro tej farby nie ma to pewnie mogą się dogadać w inny sposób ? Zwrot innej farby o podobnych walorach badź kasy ?

Specyfiką kazusu jest ustalony stan faktyczny.Przy nim nie kombinujemy.Jeśli więc żądanie dotyczy 10 butelek farby X to chodzi o 10 butelek farby X.Nie 12 butelek farby Y droższej nawet od X.Dalej wiadomo,że Farby X nie ma na rynku i nikt nie wyprodukuje zastępczo. Ale była umowa i ewidentnie nie została dotrzymana przez Adama przez co Krystyna powstała szkoda w majątku Krystyny,która uparci domaga się farby X.Wiadomo jednak że farby tej nie otrzyma.No i co dalej...?Ten zapis,że Adam odmawia trochę mnie niepokoi bo nie wiem,czy on w ogóle odmawia,powołując się na zaprzestanie produkcji, czy tylko tej farby a chętnie dałby inną.Ważne jest sformułowanie pozwu.

Adam odmawia oddanie tej konkretnej farby marki X , uzasadniając, że nie ma jej już na rynku .
W końcu jej nie wyczaruje ;)

Zwykły " zjadacz chleba" nie będzie miał w ogóle pojęcia o prawie i przepisach które tej dziedziny dotyczą ... Logiczne jest, że gdybym wiedziała jak mam zrobić to zadanie nie prosiłabym o pomoc .

gergi, a nie próbowałaś zapytać wujka googla i cioci wikipedii?
:cool:

Nie mam zbytnio zaufania do cioci ani wujka :P
Liczyłam raczej na pomoc " Normalnych " ludzi xD

hehe ok, to dochodzenia do rozwiązana ciąg dalszy:)

1. Stan faktyczny mamy

2. przepisy....

art. 387 KC vs art 475 KC vs art. 495 KC

Jeden z nich będzie w tym przypadku prawidłowy. Który i dlaczego? :)

Hm 475 ? ;> Farby nie ma i nie jest to wina Adama który jest dłużnikiem wobec Krystyny ? :P Ale mam wątpliwości, bo byłoby to za proste ...

Jak miło, kolejny przepis do kolekcji ... Pokombinować ? Ja już mam dosyć myślenia, bo co chwile rzucacie jakimiś artykułami i z każdego co innego wynika :P Moje szare komórki nie nadążają za Wami ;P zdecydowalibyście się , a tak mieszacie ;)

To prawo jest tak samo zakręcone jak lato z radiem .. :/

tcp ---> to nie jest moja praca domowa, tylko jeden z warunków, żeby zaliczyć przedmiot ( który trwał pół semestru ( aa nawet nie bo od października do stycznia to tylko 4 miesiące, w tygodnie nieparzyste :P Tak, więc za dużo z tego PRAWA nie wyniosłam ;P

Powrót