Kazus odszkodowanie

• Autor wątku Autor wątku kurkarina
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kurkarina

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Juliusz C. jechał swoim samochodem nowym odcinkiem autostrady. Po prawej stronie drogi zauważył reklamę, która przykuła jego wzrok tak bardzo, że nie zauważył zakrętu i wpadł do rowu. Naprawa samochodu kosztowała 5000 zł Z rachunkiem w ręku zwrócił się więc do firmy, która ustawiła reklamę, o zwrot 5000 zł twierdząc, że poniósł szkodę powstałą w związku z ustawioną przy autostradzie reklamą.
Czy firma reklamowa powinna zapłacić odszkodowanie?

Proszę o pomoc. Moim zdaniem firma reklamowa nie musi płacić Juliuszowi C. odszkodowania, bo przecież to nie ich wina, że gościu się zapatrzył ;) tylko który artykuł? Mam kilka kazusów tego typu i nie mogę się odnaleźć w KC. Znalazłam tylko art. 362, ale nie widzę tutaj zbyt dużego powiązania, bo przecież nikt mu nie kazał patrzeć na tę reklamę :rolleyes:

kurkarina napisał:
Proszę o pomoc. Moim zdaniem firma reklamowa nie musi płacić Juliuszowi C. odszkodowania, bo przecież to nie ich wina, że gościu się zapatrzył tylko który artykuł?
415 k.c.

co mam rozumieć pod pojęciem "normalne następstwa działania lub zaniechania" w tym wypadku? bo chyba tutaj tkwi mój największy problem :)

A czy normalnym następstwem postawienia reklamy przy drodze jest spowodowanie kolizji?

Według mnie, to nie ma co rozważać związku przyczynowego, skoro nie ma zdarzenia prawnego, z którym przepisy prawa wiązałyby obowiązek naprawienia szkody, w szczególności brak jest czynu niedozwolonego.

do aprori:) ale już zrozumiałam i dziękuję za wskazówki :)

Powrót