Kazus - odwołany lot

• Autor wątku Autor wątku Asiekluska
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Asiekluska

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam i proszę o pomoc w rozwiązaniu kazusu.
Anna Kowalska miała spotkać się w Nowym Jorku celem zawarcia kontraktu ze swoim kontrahentem. Warunkiem zawarcia umowy było jednak stawienie się Anny w określonym dniu. Z odpowiednim wyprzedzeniem zakupiła ona bilet lotniczy. Okazało się jednak, że z powodu strajku obsługi nie była w stanie dolecieć na czas, co w konsekwencji spowodowało, że straciła szanse na zarobek. Oceń zasadność jej roszczenia względem przewoźnika. Czy odpowiedź byłaby inna, gdyby lot został odwołany z powodu warunków atmosferycznych?

Z kodeksu cywilnego Art. 361. § 2. może domagać się odszkodowania z tytułu utraconych korzyści, ale znalazłam przepisy które zwalniają przewoźnika z wypłaty odszkodowania w wyniku zdarzeń nadzwyczajnych w tym strajk i warunki atmosferyczne. art. 5 ust. 3 Rozporządzenia nr 261/2004.

Czyli mam rozumieć że Anna nie może domagać się odszkodowania i jej roszczenia są bezpodstawne?? czy są jeszcze jakieś przepisy, które mają odniesie do tej sytuacji a do nich nie dotarłam? Proszę pomóżcie (zaznaczam, że nie studiuję prawa ;) ) Czy ma tutaj znaczenie że strajkowała obsługa lotniska czy personel danego przewoźnika??

Powrót