Kazus, pomocy

• Autor wątku Autor wątku truskaweczka2014
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

truskaweczka2014

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Jacek D. w pozwie skierowanym przeciwko PKP domaga się zasądzenia odszkodowania za uszkodzenie jego samochodu będącego następstwem zderzenia się jego pojazdu z pociągiem na niestrzeżonym przejeździe kolejowym. Do wypadku doszło na skutek nieprawidłowo działającej sygnalizacji świetlnej, która spowodowała zgaśnięcie silnika i niemożność szybkiego opuszczenia przejazdu kolejowego. Ustalono, że w dniu zdarzenia samochód powoda nie został należycie naprawiony przez Jana F.
Zaproponuj rozstrzygnięcie.

piersze co mi do głowy przyszlo to ze powinam szukac w kodeksie drogowym, alee nie znalazlam nic o przejeździe kolejowym czy co kolwiek podobnego, wiec gdzie moge jeszcze tego szukac?

Skoro w kazusie mowa jest o powództwie o odszkodowanie - sugerowałbym zacząć od kodeksu cywilnego...

Czy to moze chodzi o ten art?
Art. 826.
§ 2. Umowa ubezpieczenia lub ogólne warunki ubezpieczenia mogą przewidywać, że w razie zajścia wypadku ubezpieczający obowiązany jest zabezpieczyć możność dochodzenia roszczeń odszkodowawczych wobec osób odpowiedzialnych za szkodę.

Czy moze ten ? bo juz sama nie wiem, pogubiłam sie juz :(

Art. 828.

§ 1. Jeżeli nie umówiono się inaczej, z dniem zapłaty odszkodowania przez ubezpieczyciela oszczenie ubezpieczającego przeciwko osobie trzeciej odpowiedzialnej za szkodę przechodzi z mocy prawa na ubezpieczyciela do wysokości zapłaconego odszkodowania. Jeżeli zakład pokrył tylko część szkody, ubezpieczającemu przysługuje co do pozostałej części pierwszeństwo zaspokojenia przed roszczeniem ubezpieczyciela.

A gdzie w kazusie jest mowa o dochodzeniu roszczeń z umowy ubezpieczenia?

to gdzie mam tego szukac w kp nic o odszkodowaniach nie ma

To dlaczego szukasz w kp, skoro pisałem Ci o kodeksie cywilnym?

sorry chodzilo mi o kodeks cywiny, sa tu ubezpieczenia, i nic wiecej mi tu nie pasuje

Z całą pewnością kodeks cywilny - ale czy nieprawidłowo działająca sygnalizacja świetlna doprowadziła do zdarzenia ? Samochód zgasł z powodu nieprawidłowo działającej sygnalizacji świetlnej? Truskaweczka 2014 przemyśl również i to. O jakiej sygnalizacji świetlnej napisałaś? Czy może raczej winny jest ktoś trzeci?

Ale nwet jesli sygnalizacja nie dziala, to powinnien sie zatrzymac przed przejazdem i sprawdzic czy nic napewno nie jedzie, wiec od pkp nie powinnien sie domagac odszkodowania, jedynie moze od Jana F. moze sie cos domagac bo nie dokonca mu naprawil auto

Widzisz nie było takie trudne - idziesz w dobrą stronę :), przejazd był niestrzeżony, powinien dochować należytej ostrożności. Teraz tylko pozostaje znaleźć właściwy artykuł kodeksu cywilnego z którego właściciel samochodu pozwie Jana F - jeśli oczywiście wykaże że wyłączną przyczyną wypadku było niesprawne auto, tj. że gdyby auto mu nie zgasło to przejechałby bez problemu przez ten przejazd. A co stanie się z pozwem przeciwko PKP? Bo w kazusie napisałaś że już taki pozew jest.

w takim razie pozew przeciwko pkp zostanie odrzucony

nie odrzucony tylko oddalony to zasadnicza różnica - a powód może cofnąć pozew? Albo dokonać przekształcenia podmiotowego? Na jakie studia ten kazus - mieliście omawiany kodeks postępowania cywilnego?

a czy art. 385 (2) i 385(3) sa dobrym uzasadnieniem do pozwu przeciwko Janowi F.
?

1001prawo napisał:
powinien dochować należytej ostrożności.

A skąd wniosek, że nie dochował? Z kazusu wyraźnie wynika, że:

truskaweczka2014 napisał:
Do wypadku doszło na skutek nieprawidłowo działającej sygnalizacji świetlnej

zaś odpowiedzialność prowadzącego na własny rachunek przedsiębiorstwo lub zakład wprawiany w ruch za pomocą sił przyrody (pary, gazu, elektryczności, paliw płynnych itp.) może zostać wyłączona tylko, gdy szkoda nastąpiła wskutek siły wyższej albo wyłącznie z winy poszkodowanego lub osoby trzeciej, za którą nie ponosi odpowiedzialności.

Muszę jednak przyznać, iż fragment:

truskaweczka2014 napisał:
Do wypadku doszło na skutek nieprawidłowo działającej sygnalizacji świetlnej, która spowodowała zgaśnięcie silnika

jest co najmniej zagadkowy...

kierunek logistyka,wydaje mi sie ze moze cofnoac pozew, ale nie mampojecia czy moze dokonac przeksztalcenia podmiotwego

Powrót