kazus - postępowanie cywilne

• Autor wątku Autor wątku studentka07
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

studentka07

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam!poniżej przedstawiam treść kazusu:
Jan C. został skazany prawomocnym wyrokiem za spowodowanie wypadku ze skutkiem śmiertelnym,ucieczkę z miejsca zdarzenia i nieudzielenie pomocy ofierze. Podróżujący z nim pasażer Krzysztof K. został skazany prawomocnym wyrokiem z ucieczkę z miejsca zdarzenia i nie udzielenie pomocy ofierze wypadku. W dniu 13.03.2012 Jan C. prowadząc auto potrącił pieszego.Bezpośrednio po zdarzeniu Jan C. i jego współpasażer krzysztof K. wysiedli z auta celem sprawdzenia,co z pieszym.Potrącony mężczyzna był przytomny,próbował coś powiedzieć,ale nie mógł się ruszyć.Jan i Krzysztof nie udzielili mu pomocy,tylko odjechali.Mężczyzna zmarł po kilku godzinach w szpitalu.Rodzina zmarłego zamierza dochodzić odszkodowania i zadośćuczynienia za doznaną krzywdę w postepowaniu cywilnym. Jan C.posiadał obowiązkowe ubezpieczenie OC.
Zadania:
1.Wskaż przepisy Kc na podstawie,których rodzina może dochodzić swoich roszczeń
2. Kogo powinna pozwać rodzina
rodzina?
Moje propozycje: Uwazam,że rodzina powinna powołać się na art.446 kc. Mam tylko problem z odpowiedzią na drugie pytanie. Pozwać mogę samego ubezpieczyciela,bo sprawca miał oc, mogę pozwać Jana C. i ubezpieczyciela (odpowiadają in solidum), ale co z Krzysztofem K,który odpowiada solidarnie z Janem C.za ucieczkę i nie udzieleniem pomocy? Jak sformułować żądanie w stosunku do tych 3 podmiotów,skoro między ubezpieczycielem,a Janem mam odp.nieprawidłową,a między Janem,a Krzysztofem odp.solidarna? Pozwać tylko Jana i Ubezpieczyciela,a następnie Jan wystąpi z roszczenie regresowym wobec Krzysztofa? Z góry dziękuję za wszelkie propozycje.

Powrót