E
endriumajster
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Witam,
Czy ktoś mógłby mi sprawdzić czy dobrze to rozwiązałem ?
" W dniu 17 stycznia 2004r. Jak P. otrzymał z Sądu Rejonowego w P. odpis aktu oskarżenia, w którym prokurator zarzuca mu popełnienie przestępstwa uporczywego uchylania się od płacenia alimentów, tj. o czyn z art. 209§ 1.k.k.
Jan P. uważnie przeczytał zarządzenie prezesa sądu załączone do aktu oskarżenia - został w nim powiadomiony, że jeśli zamierza się bronić to musi - pod rygorem utraty prawa do powoływania w przyszłości - zgłosić wszystkie znane mu dowody, jakie chciałby przeprowadzić przed sądem. Z zarządzenia wynikało, iż termin wyznaczony Janowi P. na zgłoszenie wniosków jest dość krótki, wynosi bowiem tylko 7 dni, przy czym przedstawienie twierdzeń i dowodów na ich poparcie w wyznaczonym terminie może zwolnić Jana P. z obowiązku osobistego stawienia się na rozprawię i złożenia wyjaśnień. Jeśli Jan P. jako oskarżony w sprawie zamierza złożyć tylko oświadczenia na piśmie - powinien powiadomić o tym Sąd w P. w terminie 7 dni. "
Pytania:
1. Czy zarządzenie było prawidłowe ?
2. Czy Jan P. musi ustosunkować się do zarzutów zawartych w akcie oskarżenia ?
3. Czy może skorzystać z pomocy obrońcy, który uczyni to w jego imieniu ?
4. Jaka jest wartość dowodowa oświadczeń oskarżonego zawartych w odpowiedzi na akt oskarżenia ?
5. O co może wnosić oskarżony w odpowiedzi na akt oskarżenia ?
----
Moje odp.
1. Nie, ponieważ KPK nie przewiduje prekluzji dowodowej.
2. Art. 338 § 2 KPK - Nie musi - MOŻE
3. Art. 82, 83, 84 KPK (TAK)
4. Na równi z zeznaniem. ( Czy zna ktoś podstawę prawną ) ?
5. Może wnieść np. o umorzenie sprawy. ( ? )
Czy ktoś mógłby mi sprawdzić czy dobrze to rozwiązałem ?
" W dniu 17 stycznia 2004r. Jak P. otrzymał z Sądu Rejonowego w P. odpis aktu oskarżenia, w którym prokurator zarzuca mu popełnienie przestępstwa uporczywego uchylania się od płacenia alimentów, tj. o czyn z art. 209§ 1.k.k.
Jan P. uważnie przeczytał zarządzenie prezesa sądu załączone do aktu oskarżenia - został w nim powiadomiony, że jeśli zamierza się bronić to musi - pod rygorem utraty prawa do powoływania w przyszłości - zgłosić wszystkie znane mu dowody, jakie chciałby przeprowadzić przed sądem. Z zarządzenia wynikało, iż termin wyznaczony Janowi P. na zgłoszenie wniosków jest dość krótki, wynosi bowiem tylko 7 dni, przy czym przedstawienie twierdzeń i dowodów na ich poparcie w wyznaczonym terminie może zwolnić Jana P. z obowiązku osobistego stawienia się na rozprawię i złożenia wyjaśnień. Jeśli Jan P. jako oskarżony w sprawie zamierza złożyć tylko oświadczenia na piśmie - powinien powiadomić o tym Sąd w P. w terminie 7 dni. "
Pytania:
1. Czy zarządzenie było prawidłowe ?
2. Czy Jan P. musi ustosunkować się do zarzutów zawartych w akcie oskarżenia ?
3. Czy może skorzystać z pomocy obrońcy, który uczyni to w jego imieniu ?
4. Jaka jest wartość dowodowa oświadczeń oskarżonego zawartych w odpowiedzi na akt oskarżenia ?
5. O co może wnosić oskarżony w odpowiedzi na akt oskarżenia ?
----
Moje odp.
1. Nie, ponieważ KPK nie przewiduje prekluzji dowodowej.
2. Art. 338 § 2 KPK - Nie musi - MOŻE
3. Art. 82, 83, 84 KPK (TAK)
4. Na równi z zeznaniem. ( Czy zna ktoś podstawę prawną ) ?
5. Może wnieść np. o umorzenie sprawy. ( ? )