kazus-postępowanie upominawcze,a uproszczone

• Autor wątku Autor wątku Leszek S.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Leszek S.

Użytkownik
Odpowiedzi
109
Witam,

Oto następujący kazus:

Stan faktyczny:

Właściciel mieszkania (tytuł prawny:spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu mieszkalnego) zamieszkuje je wraz z innym lokatorem (osoba ta jest zameldowana w tym mieszkaniu na czas nieokreślony). Od jakiegoś czasu jednak osoba ta nie płaci kosztów związanych z korzystaniem z lokalu (1/2 czynszu, opłaty za światło, prąd) pomimo wezwania pisemnego. Wobec powyższego właściciel mieszkania złożył pozew na formularzu urzędowym (pozew P) wnosząc opłatę sądową stałą w wysokości 30 zł (sprawa do 2000 zł w postępowaniu uproszczonym). Jednak referendarz sądowy zakwalifikował sprawę do postępowania upominawczego i wezwał do usunięcia braku formalnego w postaci uzupełnienia wpisu sądowego zgodnie z opłatą stosunkową tj. 5% wps. Art. 505 z indeksem 1 pkt 2 stanowi, że postępowania uproszczone stosuje się w sprawach:"o zapłatę czynszu najmu lokali mieszkalnych i opłat obciążających najemcę oraz opłat z tytułu korzystania z lokalu mieszkalnego w spółdzielni mieszkaniowej bez względu na wartość przedmiotu sporu".

Pyt. 1 Czy referendarz sądowy słusznie uznał, że właściwy tryb to postępowanie upominawcze? Proszę o analizę przepisu (w szczególności in fine). Miałem problem z wyjaśnieniem tego w komentarzach. Jeśli ktoś ma jakieś orzecznictwo, wykładnię będę wdzięczny.

Powód nie uzupełnił jednak opłaty sądowej wskazując w piśmie, że opłata została uiszczona w sposób należyty, gdyż zachodzą przesłanki wyżej wskazane z art.5051 kpc. W odp. otrzymał zarządzenie o zwrocie pozwu uzasadniając, że decyzja w jakim trybie będzie przeprowadzone postępowanie należy do sądu.

Pyt.2 Czy w tym przypadku wnosi się skargę na orzeczenie referendarza (nie był tu przecież wniosek) czy może zażalenie?
W pouczeniu jest mowa o możliwości złożenia zażalenia tylko w przypadkach wyłącznie określonych w ustawie.Jaka podstawa prawna ma tu zastosowanie?

Pyt.3 Czy zwrot pozwu wraz z opłatą sądową powinien w przypadku nie wniesienia zażalenia nastąpić po uprawomocnieniu się?(teoretycznie z ustawy z urzędu, ale mam już z doświadczenia przypadek, że referendarz nie wydał takiego zarządzenia i trzeba pisać pismo,a irytuje mnie to) Co w takiej sytuacji czy można skargę pisać na bezczynność referendarza (owszem, wiem, z ustawy jest zapis, że referendarz TYLKO może, ale sąd zwraca z urzędu?

Pyt.4 Czy referendarz powinien obliczać i doliczyć do wps odsetki ustawowe sam czy tylko wzywać do ich uiszczenia pozwanego bez wyliczenia ich w nakazie zapłaty przy upominawczym?

I na koniec:

Pyt. 4 Czy przy wydaniu nakazu zapłaty w postępowaniu upominawczym koszty procesu rozpatruje się analogicznie do kosztów w postępowaniu nakazowym tj. 1/4 opłaty od pozwu w nakazowym?
Referendarz w nakazie zapłaty z upominawczego zarządził od pozwanego zwrot kosztów procesu na rzecz powoda, ale tylko 1/4 wpisu sądowego dlaczego?Co więc z kosztami pozostałymi, czy sąd zwróci je powodowi z urzędu?

Pytania kieruję do praktyków.
Z góry dziękuję za pomoc.

1. Dla mnie sprawa sie kwalifikuje do uproszczonego i upominawczego jednocześnie. Nie ma sprzeczności między tymi dwoma trybami. Do uproszczonego dlatego, iż roszczenie wynika z umowy i juz nawet czy jest to czynsz najmu czy nie, to i tak jest sprawą do 10 tys. złotych. Do upominawczego dlatego, że sprawa spełnia warunki art. 499 kpc. Chyba, że chodzi Ci o coś czego jeszcze nie zakapowałam;)
Skoro postepowanie jest uproszczone to według mnie 30 zł jest prawidłową opłatą.

2. Na zarządzenie referendarza o zwrocie pozwu przysługuje skarga. patrz art. 398(22) par. 1 kpc w zw. z art. 394 par. 1 pkt (tam własnie wymienione zarządzenie o zwrocie pozwu).

3. Z urzędu. Ale wiesz jak to jest, czasem trzeba przypominać o tym, co oczywiste...

4. Powód sam określa wps i nikt przy tym nie może majstrować! (no oczywiście poza przypadkami sprawdzenie wps przez sąd ale to inna spiewka). Po prostu w nakazie zasądza kwotę x czyli nalezności głównej a tym samym wps i odsetki ustawowe od dnia ... do dnia zapłaty.

5. Referendarz postąpił prawidłowo. Jak nakaz się uprawomocni, nastąpi zwrot z urzędu:) 3/4 pozostałości wpisu

Powrót