kazus, prawo adm. właściwość miejscowa

• Autor wątku Autor wątku lewy222
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lewy222

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam

Prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu jednego kazusa z którym mam problem, mianowicie :

Antoni S. mieszkający w Poznaniu, zwrócił się do Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Krakowie z wnioskiem o przyznanie pomocy społecznej w postaci zasiłku celowego w kwocie 100 zł na zakup odzieży. Decyzją z dnia 11 czerwca 2007 roku Kierownik MOPS działający z upoważnienia prezydenta miasta odmówił przyznania wnioskowanego zasiłku uzasadniając swoją decyzję brakiem właściwości miejscowej.
Ustawa o pomocy społecznej mówi, że „właściwość miejscową gminy ustala się według miejsca zamieszkania wnioskodawcy”.

Pytania:
1. Jakie są zasady ustalania właściwości miejscowej organów postępowania administracyjnego?
2. Co powinien zrobić z wnioskiem krakowski MOPS?
3. Czy zasadnym jest wydanie w powyższej sprawie decyzji odmownej z powyższym uzasadnieniem?
4. Czy powyższa decyzja posiada jakieś istotne wady?
5. Biorąc pod uwagę, że sprawy zasiłków celowych są zadaniami własnymi gminy, jaki organ będzie w tym przypadku organem wyższego stopnia?

Z góry dziękuje za pomoc

Poozdrawiam

2. Krakowski MOPS powinien skierować sprawę do Urzędu Gminy w Poznaniu?
3. Nie ponieważ MOPS powinien przyznać zasiłek i powinien skierować sprawę do Urzędu Gminy w Poznaniu o zwrot świadczenia?
Na pytanie 4 i 5 nie potrafię odpowiedzieć natomiast na pytanie 1 zam odpowiedź
Z góry dziękuje za pomoc.

2. w jakiej formie następuje przekazanie wniosku?
3. świadczenia z pomocy społecznej przyznaje się po przeprowadzeniu wywiadu srodowiskowego w miejscu zamieszkania. Czy uważasz, że pracownik z Krakowa powinien udać się do Poznania aby przeprowadzić wywiad ?
4. wynika z pyt. 2
5 art 17 kpa

ja również mam taki kazus. czy w pierwszym zadaniu chodzi o zinterpretowanie art.21 KPA ??
a w pytanie 5-tym chodzi Samorządowe kolegium odwoławcze?

mam również problem z tym kazusem. Myślę, że w pkt. 1 chodzi właśnie o art. 21 KPA

tak ja już to rozwiazałam i chodzi o art.21. a gdzie studiujesz??

w pkt 2 chodzi o art. 22 par 1 pkt 1? czyli organ powinien zwrócić się do SA aby rozstrzygnął spór o właściwość?

Powrót