kazus prawo administracji :)

• Autor wątku Autor wątku asiuuuulka1611
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

asiuuuulka1611

Witam,
jestem studentką administracji i mam do opracowania kazusy, mam problem tylko z poniższym, proszę o szybką pomoc ;)
"Pan Tomasz jest pracownikiem Kancelarii Prezydenta RP. Dnia 23.12.2012 roku zostało wszczęte przeciwko niemu postępowanie dyscyplinarne. W toku tego postępowania komisja dyscyplinarna I instancji uznała, iż pan Tomasz dopuścił się ciężkiego naruszenia obowiązków pracowniczych i orzekła wobec niego karę wydalenia z pracy w urzędzie. Pan Tomasz nie złożył odwołania od wydanego przez komisję orzeczenia. Po uprawomocnieniu się orzeczenia, kierownik urzędu złożył doniesienie o popełnieniu przez pana Tomasza przestępstwa. Sprawa została umorzona z powodu braku wystarczających dowodów. Jak wpłynie to na sytuację pana Tomasza?"

nie, myślę, ze zdecydowanie nie ;) to tylko kazus, a egzaminu chyba nikt za mnie nie zaliczy.. myslę, że każdy był kiedys studentem, wiec wie jak to jest.. a ja potrzebuje tylko kilku wskazówek, a nie "odwalenia roboty" ;]

OK. To może po "studewntowemu"http://forumprawne.org/kazusy/328353-podstawowa-zasada.html

doobrze, rozumiem :) wieec..
skoro wyrok się uprawomocnił, to wg. art 36 pkt 2 "ustawy o pracownikach urzędów centralnych" podlega niezwłocznemu wykonaniu, czyli w tym przypadku kare wydalenia z pracy w urzędzie, dodatkowo wg. art 37 pkt 3 po upływie 5 lat od uprawomocnienia, może on wnioskować o uznanie kary za niebyła.
Nierozumiem tylko wzmianki, o doniesieniu kierownika o popełnieniu przestepstwa i jego wpływu na tą sprawe..

Powrót